El Govern ha reclamat que al Tribunal Suprem que "deixi treballar les juntes de tractament de les presons" que estan estudiants la possibilitat que els presos polítics compleixin el confinament a les seves cases arran de la crisi del coronavirus. La consellera de Presidència, Meritxell Buch, ha reclamat en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català que es permeti que les juntes de les presons "puguin fer la seva feina" i ha insinuat que podria ser el Suprem qui prevariqui interferint en la decisió.

La conselleria de Justícia ha fet saber aquest matí que els centres penitenciaris estudien si els presos que s'han acollit al 100.2, que els permet sortir a treballar fora del centre penitenciar, poden complir el confinament a les seves cases. El Tribunal Suprem ha respost advertint que en cas que surtin els presos polítics, demanarà explicacions a les juntes i als directors dels respectius centres sobre els fonaments jurídics en què es basa la decisió i demanarà que s'identifiqui els funcionaris que han recolzat la decisió davant d'un possible delicte de prevaricació.

En ser interrogada sobre aquest tema, Budó ha recordat que la secretaria general d'Institucions Penitenciàries de l'Estat va dictar que tots aquells presos en tercer grau o que disposen de la flexibilitat basada en el 100.2 podien passar el confinament en els seus domicilis.

Aquesta ha de ser la base legal, segons ha dit, que ha de permetre que avui les juntes de tractament de les presons decideixin sobre el confinament dels presos polítics.

En relació al fet que el Suprem adverteixi que es podria caure en un delicte de prevaricació en cas que es permetés la sortida dels presos, la consellera ha advertit que "algú podria pensar que hi ha delictes de prevaricació".