El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut aquest divendres acompanyat dels membres del Govern per fixar amb tota claredat la postura de l’executiu català davant la detenció, dijous al vespre, del president Puigdemont a l’aeroport de l’Alguer.

"Exigim la immediata posada en llibertat del president Puigdemont", ha declarat Aragonès, al mateix temps que ha informat que aquesta mateixa tarda es desplaçarà a l’illa de Sardenya per “fer costat” a Puigdemont.

Així mateix, el president de la Generalitat ha assegurat que “l'Estat espanyol no ha actuat de bona fe davant de la justícia europea". "L'autodeterminació ha de ser la solució al conflicte polític", ha afegit Aragonès, per afirmar que "ara, més que mai, l'amnistia és la solució a aquest conflicte polític". "No descansarem fins fer tornar tots els exiliats". "Prou persecució política, prou repressió", ha reblat.

Manifestació convocada per diumenge

A l’espera que Puigdemont passi a declarar davant el jutge, les entitats independentistes ja han convocat una gran manifestació per reclamar la seva llibertat per diumenge vinent, 26 de setembre, a les 12 h a la confluència entre l’avinguda Diagonal i el Passeig de Gràcia.

Puigdemont es va desplaçar dijous al vespre des de Brussel·les a Sardenya, on tenia previst on anava a participar a l’Alguer en una trobada internacional de cultura popular organitzada per l'associació Adifolk, al costat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina.

L'euroordre per la qual ha estat detingut va ser dictada pel jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, el 14 d'octubre de 2019, quan el Suprem va condemnar per sedició als líders independentistes que es van posar a la disposició de la justícia. Aquest dia, Llarena va reactivar les ordres de detenció contra Puigdemont i la resta d'exiliats i, des de llavors, no s'han desactivat. Tot això a pesar que Llarena va presentar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la UE per aclarir si podia actuar o no contra Puigdemont una vegada que les autoritats belgues van rebutjar lliurar a l'exconseller Lluís Puig.

El TJUE va admetre a tràmit aquesta qüestió el 4 de maig, però encara no ha resolt, i mentre, el passat 30 de juliol, el Tribunal General de la UE va retirar almenys provisionalment la immunitat a Puigdemont i als altres dos eurodiputats de JxCat, Antoni Comín i Clara Ponsatí. A la resolució, s’apuntava que el govern espanyol va informar que no executaria cap euroordre.

 

Imatge principal: El president Aragonès, acompanyat dels membres del Govern / Sergi Alcàzar