El Govern ha driblat les crítiques que ha provocat la conferència que ahir va pronunciar el president, Pere Aragonès entre els socis de Junts i l'ANC i els retrets del president Carles Puigdemont, que ha reclamat respecte a l'estratègia de l'exili. La portaveu Patrícia Plaja, s'ha emparat en què aquestes crítiques se circumscriuen a l'àmbit dels partits i no del Govern, però sí ha admès que si el president va instar a recosir la unitat independentista i "les primeres reaccions són crítiques i retrets" resulta evident que "no sumen" i demostren la necessitat d'entrar en una nova etapa. Amb tot, Plaja ha negat que el president es referís a cap mena de negociació amb l'Estat sobre els indults o sobre la situació dels exiliats

Aragonès va pronunciar aquest dilluns una conferència al MNAC coincidint amb el primer aniversari de les eleccions del 14-F en que va emplaçar l'independentisme a recosir les diferències i unir-se per exigir una resposta al govern de Pedro Sánchez, però no va avançar quina serà l'estratègia en cas que la taula de diàleg no doni cap resultat. La intervenció d'Aragonès ha rebut la rèplica del president Carles Puigdemont, que després que Aragonès va reclamar a l'Estat que es retiri les causes contra els polítics exiliats ha insistir a través de les xarxes que es respecti l'estratègia que han adoptat. També el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha retret que es parlés dels indults com a resultat de la negociació i ha advertit que "Catalunya no té un lideratge fort", mentre que l'ANC ha denunciat a través d'un comunicat que s'ha menystingut el 9-N i l'1-O i ha replicat que l'indults no reconeixen la injustícia de la sentència.

El Govern no n'ha parlat

Els membres del Consell Executiu no han valorat el contingut de la conferència, atès que, segons Plaja, Aragonès ja havia informat prèviament al vicepresident, Jordi Puigneró, i al secretari general de Junts del contingut de la intervenció. La portaveu no ha volgut entrar a valorar les crítiques de Junts, que ha situat com una qüestió que afecta a la coalició. En relació als indults ha puntualitzat que la voluntat del president era assenyalar que "la victòria independentista havia d'obligat l'Estat a moure's i a fer una proposta concreta per a Catalunya".

Pel que fa les crítiques de Puigdemont, ha matisat que Aragonès a la seva conferència "va defensar la necessitat de trobar una solució per als exiliats"; ha negat que hi hagués intenció de negociar sobre la situació dels exiliats, i ha assegurat que es va limitar a dir que s'havien de retirar les causes cap al president Puigdemont i tota la resta d'exiliats. "El Govern vol l'amnistia i treballa per aconseguir-la, no es va dir que es negociaria ni que s'està negociant. Va dir que s'han de retirar. Des d'aquí expressar tot el respecte i reconeixement cap a president Puigdemont per part d'aquest Govern", ha subratllat Plaja.

 

"A temps per al diàleg"

La portaveu ha insistit a reclamar propostes polítiques concretes al govern de Pedro Sánchez. "Quan aquest govern es va asseure a la taula de negociació ho va fer deixant molt clar quins eren els objectius", ha advertit, a més de reclamar de nou que s'aïlli la taula de diàleg de convocatòries electorals, com la que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Castella i Lleó. La portaveu del Govern ha demanat valentia a l'Estat i que es concreti la data de la reunió. Després que hi havia un compromís amb l'executiu espanyol de convocar la taula de diàleg a començament d'any, ha assegurat que hi ha temps i encara s'està en el marge temporal, -"15 de febrer és principis d'any encara", ha assegurat-

Després que Aragonès va anunciar dilluns que mantindrà una ronda de consultes amb els agents polítics i socials, aquest dimecres es reunirà amb el secretari general del PSC, Salvador Illa i dijous amb la líder dels comuns, Jèssica Albiach. 

D'altra banda, divendres hi haurà reunió de la comissió bilateral amb consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller, Jaume Giró per part catalana i la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, per part de l'Estat. La portaveu ha assegurat que aquests darrers dies s'han intensificat les gestions per tancar l'odre del dia però fins divendres es poden incorporar nous temes. No s'hi parlarà sobre els Jocs Olímpics, ha assegurat Plaja, que ha explicat que es tractaran temes com el traspàs de les beques, l'Ingrés Mínim Vital o infraestructures concretes, B-23 i B-30. La portaveu no ha avançat, però, si Aragonès anirà a la conferència de presidents.

Finalment, l'executiu ha evitat valorar la presència de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, dissabte a la Meridiana després que Interior va retirar el permís per tallar aquesta via d'entrada a Barcelona. "Em consta que se n'ha parlat als espais de coordinació però no se n'ha parlat al consell executiu. Se n'ha parlat prèviament", ha assegurat Plaja que s'ha remès a les declaracions del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.