Espanya, Itàlia, Grècia, Xipre i Malta, països que formen un grup anomenat MED5, han reclamat a la Unió Europea més cooperació amb els països d’origen i trànsit d’immigrants per acabar amb el tràfic irregular de persones cap a Europa. Ho ha dit aquest dissabte el ministre d’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, en una roda de premsa amb els seus homòlegs que ha tingut lloc a Las Palmas de Gran Canària. La conferència ha servit per debatre sobre el Pacte Migratori i d’Asil i posar en comú les polítiques de lluita contra les màfies que trafiquen amb emigrants. Els ministres han demanat a la Comissió Europea que es reforci la prevenció dels fluxos migratoris considerats irregulars amb noves associacions amb els estats d’on provenen la majoria d’immigrants i també amb els llocs de pas. Aquesta ha estat la setena trobada dels cinc països des del 2021, i la primera fora de l’arc mediterrani. Durant l’acte Marlaska ha volgut enviar un missatge de suport a Canàries pel seu “esforç constant per afrontar el repte migratori i la solidaritat que ha demostrat en moments de gran dificultat”.

Marlaska reitera el compromís d’Espanya amb el compliment del nou pacte migratori

“Els cinc països que formem part del MED5 hem expressat un compromís amb l’aplicació d’aquest pacte, que serà sense dubte transcendental per al futur d’Europa i també per aquesta terra”, ha insistit el ministre espanyol. De fet, Marlaska ha dit que es tracta d’un pacte històric que arriba “després de dècades de discrepàncies” i que proporciona per primera vegada un marc legislatiu “únic, comú i eficaç dirigit a la gestió de la immigració ordenada i regular i sempre compromesa amb els valors de la Unió Europea”. En aquest sentit, Espanya, Itàlia, Grècia, Xipre i Malta han reforçat el seu compromís amb el nou pacte, que asseguren que té la “responsabilitat” i la “solidaritat” com a eixos principals. El ministre d’Interior del govern espanyol ha recordat durant la seva intervenció que el MED5 va néixer per unificar en “una sola veu” la perspectiva de política migratòria de cinc països de primera entrada amb interessos i preocupacions comunes, i fer-la arribar a la Unió Europea.

El MED5 demana una implicació més intensa de les agències europees

Els representants dels cinc estats han subscrit un document que crida a una implicació més intensa de les agències europees per prevenir la sortida de persones dels seus països d'origen per migrar cap a Europa. Marlaska, que s'ha referit explícitament a Frontex, ha defensat que "pot contribuir enormement a la lluita en origen contra les màfies que trafiquen amb persones i s'aprofiten de la vulnerabilitat i de la desesperació"

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!