Les eleccions madrilenyes ja han acabat als tribunals. El PSOE ha decidit portar la campanya racista de Vox contra els menors migrants als jutjats d’instrucció de Madrid. Els socialistes creuen que amb el seu cartell a l’estació de Sol contra els anomenats MENA “podrien haver incorregut en un delicte d’odi”, a banda d’un delicte electoral per infracció de les normes legals en matèria de cartells electorals. A tot això, la candidatura d’Unidas Podemos ja ha reclamat a la Junta Electoral Provincial la seva “retirada immediata”, que encara no s’ha produït, i la Fiscalia ja ha obert diligències d’investigació en aquest sentit.

El cartell electoral racista està acaparant la majoria de focus en aquesta nova jornada de campanya a la capital espanyola. Està penjat a l'estació de Renfe de la Puerta del Sol, una de les més transitades de la capital espanyola. I s'hi pot llegir: "Un mena, 4.700 euros al mes. La teva àvia, 426 euros de pensió al mes". El ministeri públic ja ho està investigant. La Fiscalia Provincial de Madrid ha obert diligències d'investigació per un presumpte delicte d'odi. Avui al Congrés, la formació de Santiago Abascal s'ha reafirmat en la seva campanya de criminalització.

El PSOE ja ho ha portat als tribunals, argumentant que “pot tipificar-se com a delicte d’odi en relació amb un col·lectiu vulnerable, els menors estrangers no acompanyat, la tutela dels quals correspon a les administracions en trobar-se desemparats”. En el seu comunicat, els socialiste subratllen que la llibertat d’expressió i ideològica “no poden donar cobertura a la generació de sentiments d’hostilitat”. I conclouen: “És necessari que els tribunals es pronunciïn sobre aquestes actituds i hi posin fi”.

Per la seva part, la candidatura d'Unidas Podemos ha registrat una reclamació davant la Junta Electoral Provincial perquè prengui mesures "urgentment" davant d'aquesta campanya, "de marcat caràcter discriminatori i xenòfob" i que "incita a l'odi i la violència". Concretament reclamen "la retirada immediata de la publicitat electoral" de la formació d'extrema dreta. Des del govern espanyol han expressat el seu malestar avui davant la inacció de la JEPM, que consideren que hauria d’haver actuat d’ofici.

Sense Pedro Sánchez, que es troba a la cimera iberoamericana d'Andorra, la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés ha donat ben poca cosa. El ple s'ha centrat en la campanya madrilenya, especialment després del cartell de Vox contra els menors estrangers no acompanyats. L'extrema dreta ha tornat a criminalitzar els anomenats MENA. I ha rebut una resposta frontal del govern espanyol, a través de la vicepresidenta primera Carmen Calvo: "Vostès no haurien de tenir cabuda a la política". El ministre Fernando Grande Marlaska els ha qualificat de "feixistes".