Les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez enfilen el tram decisiu. Encara sense data a la vista, el govern espanyol va amb peus de ploms i llença els missatges amb comptagotes. Amb l’amnistia al centre de la discussió i després de la defensa que en va fer Pedro Sánchez davant el comitè federal del PSOE, La Moncloa avisa que, amb la investidura, es vol “culminar” i “donar per tancats” els episodis de l’octubre de 2017 a Catalunya i “seguir avançant en el camí de la convivència”, segons ha afirmat aquest dilluns al matí la portaveu i ministra de Política Territorial en funcions, Isabel Rodríguez, després de la reunió del Consell de Ministres.

A falta de pocs dies perquè es convoqui el debat, l’equip del president interpreta els pactes que pugui suscitar la investidura s’han de llegir amb l’ànim de passar pàgina dels “fets esquinçadors” que es van viure fa sis anys a Catalunya, i no com un punt i seguit, tal com ho veu l’independentisme. Per això, davant l’estratègia per pacificar-la, el govern espanyol defensa el camí recorregut fins ara a través dels indults, la derogació de la sedició i ara l’amnistia: “Hem aconseguit que allà on hi havia un problema territorial s’hagin donat passos molt importants que han millorat la convivència entre catalans i que s’hagi normalitzat les relacions institucionals entre la Generalitat i el govern espanyol”.

 

L’amnistia, al seu entendre, no és res més que la continuació del projecte socialista per a la “convivència”. “Volem seguir avançant per culminar i donar per tancat aquest moment terrible per a tots els espanyols i per a tots els catalans”, ha afirmat Rodríguez a preguntes dels periodistes.     

El PP busca la divisió al PSOE

Per la seva banda, el coordinador general del PP, Elías Bendodo, ha comparat aquest dilluns els aplaudiments a Pedro Sánchez al Comitè Federal del PSOE amb els que va escoltar l'expresident de la Federació Espanyola de Futbol Luís Rubiales en plena polèmica pel petó a Jennifer Hermoso. "Veurem si alguns després no es desdiuen, alguns aplaudiments van ser a desgana", ha afirmat en una entrevista a Antena 3 abans de destacar "el paperot" que, a parer seu, ha jugat el líder del PSC, Salvador Illa. "És de campionat, s'ha de veure la cara que va fer quan Sánchez va pronunciar la paraula amnistia", ha resolt. Des del PP consideren que el carrer "s'està rebel·lant" en contra de la proposta amb protestes als carrers com les d'aquest cap de setmana a Madrid i Màlaga.

Segons el PP, la ciutadania està aixecant la veu a tot Espanya davant la "mentida i l'engany" d'un president del govern "que li ha pres el pèl a molta gent, no només als seus votants, sinó al conjunt dels espanyols". Preguntat per les xifres d'assistència a les convocatòries contra el perdó d'aquest cap de setmana a Andalusia, encapçalada per Feijóo, i Madrid, amb Abascal al capdavant, Bendodo ha dit que el que és rellevant no són les xifres d'uns i altres, sinó la protesta de la ciutadania.