"Els mateixos valors que ens van portar a rebutjar plantejaments irreals el 2017, els mateixos valors de convivència i pluralitat de Catalunya ens porten avui a defensar una amnistia. Una amnistia constitucional". Així de clar ha estat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, en el Consell Nacional dels socialistes catalans, des d'on ha demanat el suport dels consellers nacionals i dels militants per "deixar enrere la por i la rancúnia" i "avançar amb la confiança i il·lusió". De fet, Salvador Illa s'ha volgut emparar en el preàmbul de la Constitució per justificar una possible amnistia als represaliats independentistes, després que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, defensés per primer cop una amnistia per als independentistes catalans. "Sí a la convivència, sí al retrobament, sí a la Constitució, que en el seu preàmbul fixa la convivència com a bé suprem entre espanyols", ha dit Illa llançant un missatge a la militància. 

Illa demana el suport del PSC a l'amnistia

El primer secretari socialista ha fet referència a l'apartat del preàmbul de la Constitució espanyola en el qual especifica la voluntat de "garantir la convivència democràtica dins la Constitució". Salvador Illa ha defensat una Espanya "plural i diversa" i reconeix que l'amnistia és una "mesura excepcional per recuperar la normalitat política a Catalunya". "Aquests moments fan gran la política", ha dit el primer secretari socialista català, qui considera que Catalunya és "part fonamental" d'Espanya. I és que Illa ha donat suport clarament a l'amnistia "sense fissures, sense reserves, de forma explícita i clara" i ha demanat que la militància faci el mateix en una consulta. "No demano confiança a cegues, apel·lo al balanç d'unes polítiques desenvolupades pel govern espanyol amb el suport del nostre partit", ha dit Illa, reivindicant els indults i la reforma del Codi Penal. 

De fet, minuts més tard els consellers nacionals del PSC han donat suport per unanimitat a la convocatòria de consulta a la militància sobre el pacte del PSOE amb Sumar. La pregunta que es farà, com ja va avançar ahir el Comitè Federal del PSOE, és: “Dones suport a l'acord per a formar un govern amb Sumar i aconseguir el suport d'altres formacions polítiques per a aconseguir la majoria necessària?

Així mateix, Illa ha elogiat el paper de Pedro Sánchez per donar suport a una amnistia. "És un moment en el qual cal prendre decisions. En democràcia això sempre es fa escoltant els ciutadans, que parlen votant amb un resultat clar i conegut", ha dit Illa fent referència a les passades eleccions del 23 de juliol al Congrés. "Va mostrar determinació en recórrer un camí i ho va fer amb molta transparència", ha subratllat Illa elogiant Pedro Sánchez, assegurant que l'amnistia és la "major mostra d'efecte" d'Espanya cap a Catalunya. 

Treu pit del govern PSOE-Sumar

A més, situa l'amnistia en el marc del camí cap a un nou govern de coalició amb Sumar que, de fet, ha reivindicat. "Ha sigut bo per a Espanya i Catalunya. Junts hem superat la pandèmia, hem augmentat l’SMI, s’han revalorat les pensions i el sistema aguanta. S’ha fet una reforma labora i el resultat és que mai a Espanya hi ha hagut tanta gent treballant. S’ha desenvolupat un ingrés mínim vital. Tenim la inflació més baixa de l’entorn europeu. El prestigi d’Espanya a Europa està millor que mai en les últimes dècades", ha reivindicat Illa elogiant el govern del qual va formar part sent ministre de Sanitat. 

A més, durant el seu discurs al consell nacional extraordinari dels socialistes catalans, Illa ha citat diverses frases dels expresidents de la Generalitat Josep Tarradellas i Pasqual Maragall per avalar que els valors que, segons ell, propugna el PSC sempre han contribuït a la democràcia espanyola, i aquest és un dels moments “cruïlla”.