El govern espanyol s'ha vantat del desacord entre ERC i JxCat escenificat aquest dimarts al Parlament de Catalunya, on la manca d’acord sobre la suspensió de diputats per part del jutge Llarena ha desembocat en la pèrdua de la majoria absoluta independentista.

Fonts de l’entorn del president espanyol han dit que l’escenari d’aquest dimarts al vespre és “més favorable” per a la cerca de sortides a la crisi política a Catalunya, i han atribuït la trencadissa a l’estratègia de “diàleg i llei” que defensa el president espanyol, Pedro Sánchez: “Alguna cosa deu haver fet el govern”, han afirmat aquestes fonts, que alhora han lamentat que malgrat aquests passos l’oposició continuï demanant eleccions anticipades.

El criteri s’assembla molt al que ha defensat la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, al Senat. Segons la ministra, l’obertura de la via del diàleg per part del govern de Sánchez ha estat determinant per a la ruptura de les forces independentistes.

“El que eren veus i actes de desafiament constitucional s’han reduït ara a declaracions contradites immediatament pels actes del mateix govern”, ha afirmat Batet, que ha dit també que les mateixes forces independentistes es contradiuen. “És el camí que ha obert el retorn al diàleg i a una perspectiva de via d'acord en l'actuació en el marc constitucional”, ha afirmat.