Cap autocrítica, ans al contrari. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ja va avançar aquest dilluns quina seria la línia del govern espanyol en aquesta qüestió, i així ho ha avalat aquest dimarts la seva portaveu. Isabel Rodríguez ha abraçat la sentència del Tribunal Suprem i ha assenyalat que el pronunciament “dona resposta” a una de les voluntats de l’executiu presidit per Pedro Sánchez: “Que no es produeixi una despenalització” dels fets d’octubre de 2017. Rodríguez ha fet una defensa de la desjudicialització dels conflictes polítics, però, alhora, ha defensat que l’Estat també tingui “instruments jurídics” per defensar-se.

És a dir, que malgrat que La Moncloa va negociar amb Esquerra Republicana una reforma del delicte de malversació que rebaixava les penes quan no hi havia enriquiment propi —com és el cas del referèndum del 2017—, ara el govern espanyol interpreta que el Suprem avala les tesis de l’executiu de Sánchez. La també ministra de Política Territorial ha evitat pronunciar-se sobre una de les clatellades del Suprem al govern espanyol: assegurar que els fets de l’1-O no tenen cabuda en el nou delicte de desordres públics agreujats i advertir que en un futur poden quedar impunes nous processos independentistes que no vagin acompanyats d’una violència “preordenada”.

“L’important i fonamental és que afortunadament, i gràcies al diàleg, hem aconseguit dur al terreny de la convivència allò que abans era un conflicte polític”, ha afirmat Rodríguez per donar per tancat el tema de la sentència del Suprem. Ha reiterat la voluntat del govern espanyol d’harmonitzar el Codi Penal amb el de la resta d’estats europeus així com les passes fetes fins ara per abordar el conflicte polític amb Catalunya.

María Jesús Montero celebra la sentència del Suprem

La valoració del govern espanyol sobre aquesta qüestió ha arribat 24 hores més tard que la del PSOE. La vicesecretària general del partit i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va agrair al Suprem que demostrés que el PP “mentia” quan deia que la reforma de la malversació deixava impunes “delictes tan greus” com els de l’1-O.

El líder d’Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, ja ha reaccionat a aquestes declaracions. Tot i haver estat un dels responsables de la reforma del Codi Penal, el cap de files republicanes a Madrid ha culpat la justícia espanyola de voler perseguir l’independentisme; i ha restat importància a les declaracions de Montero. Segons Rufián, no sorprèn que “un alt càrrec del PSOE no sigui independentista”. Així mateix, i per defensar que Esquerra negociés amb el PSOE la reforma, Rufián ha assegurat que la modificació del Codi Penal no es feia “per aquesta generació, sinó per a generacions futures”. “Mai no és inútil parlar, seure i negociar”, ha reivindicat el diputat republicà.