“No va ser una negociació ni una reforma pensada per aquesta generació, sinó per generacions futures”. Així és com el líder d’Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, ha justificat aquest dimarts el pacte entre la seva formació i el PSOE per modificar el Codi Penal, després de la decisió del Tribunal Suprem de mantenir la inhabilitació fins a 2031 a Oriol Junqueras. Segons el republicà, el seu grup parlamentari va fer bé de reformar del bracet dels socialistes el delicte de malversació i el de desordres públics agreujats perquè “mai no és inútil parlar, seure i negociar”.

Així mateix, Rufián s’ha escudat contraatacant Junts, assegurant que “a Catalunya hi ha molta gent que fa d’espectadors” i que mai no seu a negociar amb el govern espanyol. Ha assenyalat que la millor manera d’evitar la repressió és dialogar amb l’Estat. De totes maneres, no s’ha mostrat sorprès per la reacció del PSOE d’aquest dilluns, que va celebrar la decisió del Suprem assegurant que “el PP mentia” quan deia que la reforma del Codi Penal deixava de castigar “delictes tan greus” com l’1-O. “Em sorprendria que un alt càrrec del PSOE fos independentista”, ha ironitzat el republicà davant les preguntes dels periodistes. De fet, ha dit que la voluntat d’Esquerra Republicana “no és canviar el PSOE ni el poder judicial del país”.

 

Dit això, Rufián ha carregat durament contra la justícia espanyola. En línia amb el que va manifestar aquest dilluns la portaveu del partit, Marta Vilalta, el cap de files republicanes a Madrid ha assenyalat que “part del poder judicial ha dictat la guerra al govern espanyol”. Ha afirmat, també, que les resolucions judicials que arriben des d’Europa sí que són “sentències” contra la justícia espanyola. “I els jutges europeus no miren TV3”, ha ironitzat Rufián.

Junts i CUP critiquen ERC per pactar amb el PSOE

D’altra banda, Junts per Catalunya i la CUP han criticat Esquerra per haver negociat amb el PSOE la reforma del Codi Penal. “Pactar amb l’estat espanyol no serveix de res”, ha etzibat Míriam Nogueras des del faristol de la sala de premsa de la cambra baixa. Per a Junts, no s’ha de parlar de “culpes”, però sí tenir clar que “hi ha una batalla que ho està guanyant tot”: la dels exiliats com el president Carles Puigdemont. “S’ha de ser molt il·lús per creure que es pot negociar res amb el PSOE, ha sentenciat Nogueras, a més de lamentar que una altra vegada el Tribunal Suprem “ha entrat a fer política”.

 

La portaveu de la CUP al Congrés Mireia Vehí ha afirmat que “era previsible que el Suprem actués així”. Segons els anticapitalistes, Esquerra “ha pecat d’ingenuïtat” reformant el Codi Penal espanyol del bracet del PSOE, perquè els socialistes han apostat per fer una reforma que manté el referèndum com a delicte.