El govern espanyol no ha tardat ni dues hores a respondre a l'ultimàtum que havia llançat el president català, Quim Torra, demanant una negociació sobre l'autodeterminació. "Autogovern i no independència", ha resumit la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, en una roda de premsa convocada d'última hora. Així, l'Executiu de Pedro Sánchez ha tancat la porta a tota possibilitat d'un referèndum pactat a Catalunya, encara que això pugui suposar la pèrdua del suport d'ERC i el PDeCAT, imprescindibles per garantir la majoria del seu govern.

Torra havia donat a Sánchez temps fins al proper mes de novembre per fer una proposta "clara i concreta" si volia continuar comptant amb el suport dels independentistes al Congrés. "Aquest govern no accepta ultimàtums", ha respost Celaá amb contundència, i ha insistit que Torra "ja sap quina és la posició" de Sánchez: "Llei i diàleg per mantenir la convivència". 

"Torra es torna a equivocar", ha assegurat la ministra, que ha acusat el president català d'haver "animat els radicals contra els Mossos", per les seves declaracions d'aquest dilluns sobre els CDR. La portaveu ha avisat que "el camí no és la radicalitat ni les amenaces" i ha cridat a la "distensió i la calma".

"Sobren gestos i falta responsabilitat"

Pel govern espanyol, a l'Executiu català "sobren gestos i falta responsabilitat", mentre des de la Moncloa estan "demostrant amb fets la intenció de bastir ponts i generar concòrdia". "Torra ha d'obrir un diàleg entre catalans sobre l'autogovern", ha aconsellat Celaá, ja que assegura que "aquesta és la proposta que uneix, no la independència".  

Preguntada per un possible avançament electoral, Celaá ha assegurat que Sánchez "continuarà determinat en la seva acció de govern" —contràriament al que va afirmar el mateix president la setmana passada quan va advertir que si els independentistes prioritzaven la confrontació, s'aniria a eleccions i a l’aplicació del 155. Pel que fa a aquest últim article, la portaveu ha dit que no s'aplicarà "si no hi ha raons evidents, cosa que de moment no s'ha produït".