Fonts del govern espanyol treuen ferro a l’aliança entre Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP que aquest dilluns va nomenar Josep Rull nou president del Parlament. Malgrat que el PSC havia fet una oferta a ERC perquè la cambra fos presidida per un republicà i aplanar així el camí a una investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat, Esquerra va optar finalment per un acord amb Junts. Però la sala de màquines de la Moncloa insisteix que això no els preocupa gens ni mica perquè la majoria independentista que va posar-se de manifest aquest dilluns “no és una majoria operativa de govern”. “No hi ha una majoria al Parlament per investir Puigdemont i, per tant, és impossible vincular el que va passar ahir amb una negociació d’investidura”, afirmen.

 

S’ha pronunciat de similar manera aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, que ha assegurat que l’executiu presidit per Pedro Sánchez “respectal’elecció de Josep Rull, però alhora estan tranquils perquè “tots els camins porten a Salvador Illa”. Així, ha destacat que aquest dilluns el PNB i el PSE van signar un preacord per investir el jeltzale Imanol Pradales com a lehendakari. “El mateix passarà a Catalunya”, ha manifestat la també ministra d’Educació en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en tant que està convençuda que el PSC acabarà pactant amb Esquerra Republicana.

De la mateixa manera, les fonts del govern espanyol consultades veuen poc probable que a Catalunya es repeteixin les eleccions, perquè veuen l’aritmètica del Parlament totalment encaminada a investir Illa. Així mateix, i preguntada per l'incompliment de la sentència del Tribunal Constitucional sobre el vot delegat de Puigdemont i Puig per part de la Mesa d'Edat, Alegria s'ha limitat en la roda de premsa a recordar que "la sentència del TC és molt clara" i "el PSC no ha participat en aquesta Mesa".

Aplicació de la llei d’amnistia

Alegría també s’ha pronunciat en aquesta roda de premsa sobre el gran tema del dia: l’entrada en vigor de la llei d’amnistia. I ha instat els jutges espanyols a “aplicar-la” perquè “és clara”. És la resposta que ha donat després que el Tribunal Suprem hagi donat cinc dies a les parts per pronunciar-se sobre la norma però alhora hagi mantingut l’ordre de detenció a Carles Puigdemont.

El govern ja ha fet la seva feina” impulsant una llei que ha de reparar la persecució judicial a independentistes “i ara correspon als jutges aplicar-la”, ha argumentat la també ministra d’Educació en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Fonts de la sala de màquines de la Moncloa assenyalen que “els jutges han de tenir clara quina és la voluntat del legislador”: amnistiar tots els independentistes que han estat perseguits per la justícia espanyola.

Aquest dimarts s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat la llei d’amnistia. Ho ha fet 12 dies després que el Congrés dels Diputats l’aprovés de forma definitiva. El govern espanyol ha demorat fins ara l’entrada en vigor de la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes, tot i que sempre ho han emmarcat en els terminis habituals pels quals ha de passar una llei des que s’aprova definitivament a les Corts fins que acaba negre sobre blanc al BOE. El cas, però, és que els ‘tempos’ estan sempre en mans de la Moncloa, i que hi ha hagut altres lleis que han entrat en vigor només hores després de la seva aprovació, com va ser el cas de la reforma del Codi Penal que va substituir el delicte de sedició pels desordres públics agreujats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!