El govern espanyol ha instat aquest dimarts els jutges espanyols a “aplicar” la llei d’amnistia perquè “és clara”. És la resposta que ha donat aquest dimarts la portaveu de l’executiu, Pilar Alegría, després que el Tribunal Suprem hagi donat cinc dies a les parts per pronunciar-se sobre la norma però alhora hagi mantingut l’ordre de detenció a Carles Puigdemont. “El govern ja ha fet la seva feina” impulsant una llei que ha de reparar la persecució judicial a independentistes “i ara correspon als jutges aplicar-la”, ha argumentat la també ministra d’Educació en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Fonts de la sala de màquines de la Moncloa assenyalen que “els jutges han de tenir clara quina és la voluntat del legislador”: amnistiar tots els independentistes que han estat perseguits per la justícia espanyola.

 

Aquest dimarts s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat la llei d’amnistia. Ho ha fet 12 dies després que el Congrés dels Diputats l’aprovés de forma definitiva. El govern espanyol ha demorat fins ara l’entrada en vigor de la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes, tot i que sempre ho han emmarcat en els terminis habituals pels quals ha de passar una llei des que s’aprova definitivament a les Corts fins que acaba negre sobre blanc al BOE. El cas, però, és que els ‘tempos’ estan sempre en mans de la Moncloa, i que hi ha hagut altres lleis que han entrat en vigor només hores després de la seva aprovació, com va ser el cas de la reforma del Codi Penal que va substituir el delicte de sedició pels desordres públics agreujats.

El cas és que la justícia espanyola ja ha fet de les seves. Pablo Llarena ha decidit plantar cara a la llei mantenint actives les ordres de detenció espanyoles contra Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig i Marta Rovira. No obstant això, ha donat cinc dies a les parts perquè es pronunciïn sobre la norma i sobre si creuen que cal aplicar-la o no. De la mateixa manera, el Tribunal de Comptes ha decidit suspendre el termini per dictar sentència sobre la despesa de l’1-O i també ha preguntat a les parts què opinen sobre presentar una qüestió prejudicial a la justícia europea (TJUE) sobre aquesta llei d’amnistia. 

La demora en la publicació

Aquest dimarts, amb la publicació de l’amnistia al BOE, s’ha activat el calendari i la pilota ha quedat, ara sí, en mans dels jutges. El poder judicial serà l’encarregat a partir d’ara d’aplicar la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes. Segons figura a la llei, els jutges han d’aixecar de forma immediata les mesures cautelars i tenen dos mesos per fer efectiva l’amnistia en la resta dels àmbits. S’espera, però, que es presentin recursos d’inconstitucionalitat o qüestions prejudicials a la justícia europea.

Inquietud a la Moncloa pels jutges que vulguin driblar la llei

Fa un parell de setmanes, just després que el Congrés dels Diputats aprovés de forma definitiva la llei d’amnistia, fonts de la màxima capitania del govern espanyol admetien a ElNacional.cat que existeix un cert neguit a la Moncloa sobre el paper que poden tenir ara els jutges en l’aplicació de la llei. L’entorn de confiança de Pedro Sánchez recordava que fa uns mesos un grup de juristes —la Plataforma Cívica per la Independència Judicial— publicava una guia sobre com els tribunals poden driblar l’aplicació de la llei presentant qüestions prejudicials a Europa, i el manual es va difondre a més de 5.000 jutges a través del correu corporatiu del Consell General del Poder Judicial.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!