El PNB i el PSE han arribat a un preacord programàtic per a la constitució d'un govern de coalició al País Basc. Les comissions negociadores d'ambdues formacions han fet pública la notícia aquest dilluns al vespre a través d'un comunicat conjunt. Segons expliquen, ja s'han consolidat les bases d'un acord per "avançar en el benestar, el progrés, l'autogovern i la transformació global" del territori. El contingut del preacord ha estat traslladat avui mateix a les executives dels partits, el pas previ a la ratificació del govern de coalició per part de l'Assemblea Nacional del PNB. El PSE haurà de sotmetre el preacord a una consulta de la militància. El pacte permetrà a Imanol Pradales (PNB) ser investit amb majoria absoluta al Parlament basc el 20 de juny. S'estima que prendrà possessió del càrrec a Guernica dos dies després de la investidura.

Per la banda del PNB, les negociacions les han dut a terme Peru Salaburu, assessor d'Iñigo Urkullu, i Aimar Rico, excol·laborador de Pradales a Biscaia. Ekain Rico, parlamentari, i Pau Blasi, responsable dels darrers programes electorals del PSE, han vetllat pels socialistes. 

El preacord inclou una reforma estatuària

El preacord, un document d'onze pàgines, inclou un "acord per un nou pacte estatuari que permeti avançar en l'autogovern i que contribueixi al progrés d'Euskadi". En ell també es fa referència als valors i objectius que comparteixen ambdues formacions, i deixen per escrit que volen implicar en les seves polítiques sindicats, empreses i entitats del tercer sector. 

"Coincidim que una societat moderna com la basca ha de respondre al repte de la creació i el repartiment de la riquesa, amb l'objectiu de lluitar contra la desigualtat, així com a les grans transformacions que hem de fer front: el repte demogràfic, la transformació digital, l'economia sostenible o els canvis en l'ocupació", asseguren. 

La salut, l'euskera i la reindustrialització, prioritats

La salut és una de les prioritats en aquest preacord de govern. A banda de la sanitat pública, les formacions també donen pes a les cures, l'habitatge, l'educació, la seguretat o l'euskera. De fet, en relació amb aquesta última assenyalen que la llengua autòctona del País Basc necessita una empenta per "augmentar el seu ús en tots els àmbits de la vida". Pel que fa a l'àmbit econòmic, l'acord vol aconseguir potenciar la indústria al territori i veu la transició energètica i digital com a "oportunitats" per fer-ho.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!