Ha estat una reunió llarga, però finalment hi ha hagut entesa. Una setmana després de l'inici de les aturades convocades pel sector del transport, el govern espanyol ha posat damunt la taula un paquet de bonificacions al gasoil professional per valor de 500 milions d'euros per a pal·liar la pujada desorbitada dels preus dels carburants. L'acord s'ha segellat amb el Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC), principal patronal del sector. Les mesures exactes encara estan per concretar, però no contemplen rebaixes fiscals. S'aprovaran la setmana que ve en Consell de Ministres.

Sense entrar en gaires detalls, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha explicat que que s'han "centrat en mesures efectives i eficients" i que "segueixin l'estructura del que s'ha fet en altres països" europeus. En aquest sentit, ha parlat d'una "bonificació en el preu del gasoil professional, perquè aquesta mesura tingui un impacte real i efectiu en els transportistes". El pròxim divendres se celebrarà una nova reunió, després del Consell Europeu que se celebrarà a Brussel·les, per a "acabar de concretar" aquest paquet de bonificacions.

 

Se seguirà un model similar a l'aplicat a França, segons ha explicat la ministra Raquel Sánchez. D'aquesta manera, una part de la bonificació en el preu del gasoil anirà a càrrec del pressupost públic i l'altra part anirà a càrrec de les companyies distribuïdores o comercialitzadores de combustibles. En canvi, des del Ministeri descarten una rebaixa dels impostos sobre els carburants, com demanen alguns sectors, argumentant que "la nostra fiscalitat ja és la més baixa que permet la normativa europea" i per tant "no hi havia marge de maniobra". Tampoc en el cas de l'IVA, que els sectors professionals ja es dedueixen.

Aquest paquet de bonificacions s'inclourà en el decret de mesures per a respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la invasió russa d'Ucraïna, que s'aprovarà el dimarts de la setmana que ve en Consell de Ministres. La previsió és que també s'incorporin mesures en relació al preu de l'electricitat i el gas, un cop celebrat el Consell Europeu aquest dijous i divendres.

Raquel Sánchez ha comparegut acompanyada de Carmelo González, president del CNTC, que ha defensat que "estem vivint situacions excepcionals que reclamen mesures excepcional", i ha assegurat que el govern central "ha entès les circumstàncies del moment". González ha esperat que n'acabin sortint "acords històrics" i ha deixat clar que sempre els trobaran "amb l'esperit de buscar solucions".

El Comitè Nacional de Transport per Carretera, amb qui s'ha assolit l'entesa, és una patronal representa al voltant del 90% dels transportistes. Dins del CNTC, però, no s'hi troba la Plataforma en Defensa del Sector de Transport de Mercaderies per Carretera Nacional i Internacional, que és l'organització que està convocant les aturades durant l'última setmana. Aquesta plataforma apunta que mantindrà les aturades tot i l'anunci del govern espanyol. Per a més inri, diverses patronals, entre elles Fenadismer, han anunciat que se sumaran a aquestes aturades a partir d'aquest dimarts. Ho fan per la "manca de concrecions" en les ajudes que ha plantejat el govern espanyol. Des de La Moncloa només reconeixen el CNTC com a interlocutor vàlid. "Aquest govern està amb ells per protegir la seva seguretat i els seus interessos", ha conclòs Raquel Sánchez.