“El govern d’Espanya no accepta referèndums”. Amb aquesta claredat s’ha expressat la portaveu del govern espanyol Isabel Celáa aquest divendres, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. “El govern d’Espanya sap quins són els límits de la llei”, ha insistit. En aquest sentit, ha afegit: “No ens enredaran, però donarem una oportunitat al diàleg”. Ha desmentit que l'article 155 torni a estar sobre la taula de la Moncloa.

En el marc de la seva visita a Colòmbia, el president espanyol Pedro Sánchez va advertir el president Quim Torra sobre les conseqüències de tornar a la unilateralitat. En aquest context, la portaveu del govern espanyol ha rebutjat qualsevol "escalada dialèctica" amb el Govern de la Generalitat. És per això que ha demanat al president Torra que "rebaixi la tensió". I ha qüestionat que "tota la Catalunya sobiranista pensi el mateix que Quim Torra".

Els "ultimàtums", ha avisat Isabel Celáa, no tenen cabuda en el camí de sortida a un conflicte polític. "El govern espanyol no vol escalades retòriques, però adverteix el president Torra que ha de ser el president de tots els catalans", ha afirmat.

Preguntada sobre si l'aplicació de l'article 155 torna a estar sobre la taula, Celáa ho ha desmentit rotundament. "No ha estat objecte de debat en cap moment. No s'ha mencionat ni se n'ha parlat", ha assenyalat. En aquesta línia, ha reivindicat que l'executiu de Pedro Sánchez té "vocació de desbloquejar el conflicte i avançar en el camí polític". I ha tornat a avisar: "L'altre camí ja el coneixem".

Llaços grocs

Pel que fa a la polèmica al voltant dels llaços grocs a l’espai públic, la ministra-portaveu ha volgut començar la valoració condemnant “qualsevol atac o lesió per la col·locació o retirada de llaços”. En aquest sentit, ha demanat “contenció” i “prudència” a l’hora d’abordar la qüestió. Ha assenyalat que serà abordada en la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya el pròxim 6 de setembre, malgrat la negativa del Govern de la Generalitat a tractar-ho.

“Els espais públics han de tenir la major neutralitat possible, perquè ningú no se senti ofès”, ha defensat Isabel Celáa, que ha afegit: “A ningú no li interessa tenir problemes als carrers”. Ha sostingut que “la llibertat d’expressió dels particulars acaba on comença la dels altres”.

Exhumació de Franco

El govern espanyol no fa cas de les “amenaces” de la Fundación Nacional Francisco Franco. Malgrat l’anunci de possibles accions legals contra l’executiu, el Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el segon pas per a l’exhumació del dictador. L’acord aprovat estableix el procés i dona quinze dies hàbils a la família Franco per fer les al·legacions que considerin oportunes.

“Les amenaces de la Fundació Franco no canviaran res”, ha defensat Celáa després del Consell de Ministres. “El govern espanyol està determinat a exhumar les restes de Franco. No pot haver-hi cap mausoleu”, ha advertit.

Pressupostos

La portaveu del govern espanyol ha explicat que encara està “al principi del camí” en la negociació dels pressupostos per l’any que ve amb Unidos Podemos, i que en aquesta negociació hi haurà “diversos interlocutors”. Ho ha descrit com un “treball complex”, però que va “avançant cada dia”.

Finalment, el Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres dos decrets que permetran implantar a partir del setembre el desviament de camions des de les nacionals N-340 i N-240 a les autopistes de peatge AP-7 i AP-2. L'aplicació arriba després d'anys de fortes reivindicacions. És per això que es compensarà les empreses concessionàries.