Cop de porta del govern espanyol a l’oferta del president Quim Torra: el president Pedro Sánchez no compareixerà davant del Parlament de Catalunya, com proposava la Generalitat. Ho ha dit aquest dimarts la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, que ha vingut a Barcelona per a la reunió de la junta de govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). També ha rebutjat l’oferiment d’una cimera entre els dos governs el 21 de desembre, en lloc de la trobada de presidents oferta per Sánchez.

Sobre la compareixença proposada pel president català aquest dimarts, la ministra ha respost que “el senyor Torra faria bé d’anar al Parlament a presentar un projecte i portar-hi lleis”. Ha lamentat que a la cambra catalana hi hagi poca activitat legislativa i ha recordat que Sánchez ja compareixerà el 12 de desembre al Congrés dels Diputats.

Per altra banda, sobre una possible reunió bilateral de governs, Batet ha respost que el sistema constitucional i estatutari preveu “múltiples fòrums”, però “cap mena de cimera entre governs autonòmics i el govern de l’Estat”. Ha insistit en l’oferiment d’una reunió “de cordialitat” entre Sánchez i Torra a Barcelona, com va fer amb la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz.

Sobre la multa imposada al ministre Josep Borrell pel cas Abengoa, la ministra socialista ha reiterat que el titular d’Exteriors ha donat moltes explicacions i que ha assumit la sanció. També ha defensat que està capacitat per continuar en el càrrec, especialment després de l’”èxit” de l’acord sobre Gibraltar en el marc del Brexit. “Està fent un treball excel·lent”, ha afirmat.