Després de dir que la investidura passa per donar la veu al poble català, el president Quim Torra ha rebut un cop de porta als nassos per part del govern espanyol en funcions. Poca estona després, la vicepresidenta Carmen Calvo ha estat l’encarregada de deixar clar que els socialistes exclouran de qualsevol taula de diàleg i negociació el dret a l’autodeterminació, que posa “en risc la unitat territorial” d’Espanya, en paraules seves. “El poble de Catalunya té la veu des de fa 40 anys”, li ha replicat fent servir els seus mateixos termes.

“Vivim en una democràcia impecable. El dret a l’autodeterminació no existeix, tampoc en la nostra”, ha defensat Carmen Calvo en una atenció als mitjans de comunicació aquest dimecres. “Està fora completament de qualsevol acord, negociació, diàleg, ni res”, ha insistit la dirigent socialista. En aquest sentit, ha subratllat que cada grup parlamentari “està en el seu perfecte dret per prendre la decisió que correspongui” en el debat d’investidura

En aquest sentit, Calvo ha sostingut que “amb els socialistes no hi haurà cap risc de la unitat territorial i el compliment estricte de la Constitució”, i que el president Torra “ho sap”. És per això que l’ha instat a ocupar-se del “major autogovern” que segons la vicepresidenta ha tingut mai Catalunya. “És la primera autoritat de l’Estat a Catalunya”, ha dit.