El govern espanyol vaticina que l'intent del president de la Generalitat Quim Torra de mantenir Josep Rull i Jordi Turull al càrrec de consellers serà "abocada al fracàs", segons ha dit la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría en l'acte de presa de possessió del nou president de la comunitat de Madrid, Ángel Garrido. Santamaría ha titllat de "frontista" l'estratègia de Torra, i ha avisat que la democràcia "guanyaria" perquè és "molt forta". Així mateix, ha considerat que aquesta dinàmica era "absolutament perversa" perquè suposaria mantenir la confrontació. 

"Crec que no porta enlloc" ha dit Santamaría, que ha criticat el fet que la conselleria de Salut, una de les que més volum de feina genera i de més interès per als ciutadans, fos a mans de Toni Comín, a Bèlgica. 

En aquest sentit, quan li han preguntat quan prendrà el govern espanyol una decisió sobre la publicació del decret de constitució de l'executiu català, Sáenz de Santamaría ha assenyalat que quan tinguin una decisió la comunicaran. Ha afegit també que, a diferència de Torra, que fa "aquestes coses a corre-cuita", l'executiu central actua amb "molta serietat i molt rigor". Aquesta decisió és important per a la Moncloa, atès que aquesta setmana es voten els pressupostos generals de l'Estat i cal el vot afirmatiu del PNB, que va condicionar-lo a l'aixecament del 155 amb el nou Govern.

Al seu torn, Mariano Rajoy s'ha pronunciat des d'un acte a Vigo, en la inauguració de l'assemblea general de socis del Cercle d'Empresaris de Galícia, on ha advocat per un Govern que pugui dialogar "seriosament", que sigui "viable i no inviable", en al·lusió a les persones a la presó, i que "compleixi la llei". A més, s'ha queixat que dialogar no seria només dir "dialoguem" i que ell ho posaria "tot" per la seva banda per normalitzar la situació amb Catalunya, ja que l'economia estaria en joc, ha dit.