Les dures crítiques del president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, contra Espanya pels seu passat colonitzador han aixecat una ràpida rèplica del govern espanyol, que s’ha vist obligat a emetre un comunicat. Segons informa l’agència Europa Press, la Moncloa ha rebutjat les crítiques a través d’un comunicat i específicament les que feien referència al rei espanyol Felip VI.

López Obrador va declarar divendres que “continua la pausa” en les relacions amb Espanya, perquè creu que no hi ha “una actitud de respecte” per la part espanyola. El president mexicà va ser especialment contundent contra el rei, a qui va recriminar que no li contestés una carta que li va enviar.

El mandatari llatinoamericà també va dirigir crítiques als empresaris espanyols que operen al seu país i a sectors polítics conservadors, que va titllar “d’endarrerits”. En el comunicat, el govern espanyol lamenta les declaracions perquè les troba “incomprensibles” després de la celebració d’una “exitosa” -a parer dels espanyols- Comissió Bilateral entre Espanya i Mèxic “que tants resultats concrets ha ofert”.

La Moncloa intenta apagar la polèmica

“Espanya afavorirà l’enfortiment dels llaços fraterns humans, culturals, econòmics i educatius entre els nostres dos països germans”, ha ressaltat el govern espanyol. Un dia després de rebre cinc ministres espanyols, entre els quals el català Miquel Iceta, López Obrador va sortir a declarar que malgrat la trobada les relacions amb l’estat espanyol es mantenen en pausa perquè opina que no hi ha “una actitud de respecte” per la part espanyola.

“Li vaig enviar una carta respectuosa al cap de l’Estat, al rei d’Espanya, i ni tan sols va tenir l’atenció de contestar-me”, ha lamentat en roda de premsa, en referència a la carta enviada el març del 2019 i en la qual exigia a Espanya que admetés la seva “responsabilitat històrica” pel que fa la “genocidi” durant la conquesta d’Amèrica.

López Obrador és de l’opinió que en el cas d’Espanya per obrir “una nota etapa en les relacions” és “important” que hi hagi “un gesto d’humilitat” en el qual es reconegui “l’extermini, la repressió, els assassinats als pobles originaris”.

Al mateix temps, el missatge del president mexicà va ser molt hostil amb els empresaris perquè actuen “amb la mateixa actitud de prepotència” i ha avisat que la situació ha canviat a Mèxic pel que fa a les polítiques de governs anteriors. “El que no volem és que ens vegin com terra de conquesta”, ha afegit.

El mandatari creu que hi ha “moviments democràtics” progressistes a Espanya que tenen “un pensament nou” que es contraposa al conservadorisme, “molt endarrerit”. Específicament, López Obrador ha parlat de sectors vinculats a Podemos o “fins i tot amb el PSOE”, així com “partits regionals de països d’Espanya”.

Les crítiques han tingut lloc justament el dia després de la celebració a la Ciutat de Mèxic de la XIII Comissió Binacional on han participat els ministres d’Afers Exteriors, José Manuel Albares; d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto; de Cultura, Miquel Iceta; d’Educació, Pilar Alegría, i d’Universitats, Joan Subirats.

Albares, de fet, va comparèixer davant dels mitjans de comunicació amb el seu homòleg, Marcelo Ebrard, que va descriure la “pausa” en les relacions amb Espanya com una “reflexió” de les mateixes. “S’ha resolt, amb l’autorització del president, portar a terme aquesta comissió binacional”, va declarar.

López Obrador va anunciar que posava les relacions amb Espanya en “pausa” a principis del mes de febrer passat, fent servir arguments similars als que ha compartit aquesta setmana. En aquell moment, Albares va parlar amb el seu homòleg mexicà per “aclarir” l’anunci del mandatari i a principis de març va viatjar al país per acabar de tancar la polèmica.