Felip VI ha visitat aquest divendres les instal·lacions del Tercio de Armada (TEAR) i del Tercio del Sur (TERSUR) de la Fuerza de Protección a San Fernando (Cadis). Ho ha fet per presenciar les capacitats operatives d'ambdues unitats pertanyents a la Infanteria de Marina. Així doncs, els militars han realitzat, davant del monarca, una exhibició d'armament i personal i han simulat una operació d'assalt en un poblat atacat per terroristes. Però la visita no només ha inclòs la simulació militar, sinó que ha començat amb una rebuda d'honor al monarca al quarter de San Carlos, a San Fernando.

Val a dir que l'últim cop que Felip VI va passar revista a aquestes tropes va ser el 2006, quan encara era Príncep d'Espanya. Doncs bé, després ha rebut una explicació teòrica per part dels alts comandaments del TEAR i TERSUR en què han explicat al rei les seves funcions i capacitats operatives. En acabar, Felip VI ha presenciat una exposició del Batalló Reforçat de Desembarcament (BRD), que depèn del Terç d'Armada, i que actualment no participa en cap operació, tal com han indicat des de l'Armada. Aquí, ha pogut observar el material armat i humà amb què compta el Terç d'Armada per a operacions d'assalt i conquesta de platges, capaç d'endinsar-se fins a 15 quilòmetres cap a l'interior de la costa i obrir pas a les unitats militars que s'hi incorporin després a l'acció.

Militar espanyol i Felip VI / Europa Press
Felip VI conversa amb un militar / Europa Press

Entre el material que ha pogut apreciar de primera mà Felip Vi, destaquen vehicles amfibis, blindats, unitats antimíssils capaços d'assolir un objectiu fins a quatre quilòmetres d'altura, metralladores pesades, llanxes Supercat semirígides o vehicles amb morters Eimos, darrera adquisició de l'Armada que permet utilitzar aquest armament des del mateix vehicle, atorgant més mobilitat i dinamisme a l'acció. Un cop comprovades les capacitats materials del BRD, ha presenciat la simulació de l'assalt a un poblat pres per terroristes en què han participat efectius de les dues unitats.

La jornada ha acabat a les 13.30 hores amb la recepció oficial del rei per part del conseller de la Presidència, Interior, Diàleg Social i Simplificació Administrativa, Antonio Sanz, i l'alcaldessa de San Fernando, Patricia Cavada. I tots han fet una copa institucional al "Club de Tropes". 

Característiques del TEAR i el TERSUR

El TEAR és una unitat capaç d'executar funcions de combat des de la línia de costa fins a una de 15 quilòmetres cap a l'interior.  És una força militar pensada com a primera resposta a una gestió de crisi. S'estructura en set batallons que uneixen les seves capacitats en un batalló reforçat de desembarcament, com el que avui s'ha presentat al rei.  I el TERSUR, un dels components de la Força de Protecció de l'Armada, pertanyent a la Infanteria de Marina, té com a missió proporcionar seguretat física a les bases, instal·lacions i persones a l'àrea de la Badia de Cadis. A més de la seva ubicació compartida amb el TEAR, aquest component té una unitat de seguretat a la Base Naval de Rota.