El govern espanyol ha emès un duríssim comunicat contra el discurs del candidat a la investidura, Quim Torra, minuts després que aquest acabés de pronunciar-lo. A la Moncloa titllen de "sectari i divisori" el parlament pronunciat pel diputat de Junts per Catalunya a la cambra catalana. Des de l'executiu central consideren que hi ha en Torra "escassa voluntat i capacitat de diàleg", després que aquest s'hagi compromès a "construir la República" i iniciar un procés constituent. L'equip ministerial avisa, per tant, que estarà "vigilant" per si el president futur excedeix la legalitat.

"La societat catalana mereix recuperar la normalitat i l'assossec, i superar la fractura social en què aprofundeixen les paraules del candidat. S'instal·la de nou en un discurs sectari i divisori, renunciant a governar per al conjunt dels catalans i encoratjant les tensions que tant de mal han fet a Catalunya, a la seva cohesió social i al seu desenvolupament econòmic" denuncia. 

"Les seves paraules evidencien l'escassa voluntat i capacitat de diàleg d'unes formacions que neguen la veu primer al conjunt dels catalans i l'entesa amb la resta dels espanyols. Ha demostrat que no té cap interès a construir un diàleg en el mateix Parlament, en el conjunt de la societat i amb ningú que no se sotmeti exactament als seus plantejaments", lamenta.

"Les formes i condicions amb les quals ha estat proposat i el discurs amb el qual s'ha presentat són una falta de respecte a les institucions de Catalunya, al Parlament del qual és diputat i a la Generalitat que pretén presidir. Enfront dels valors i mètodes de la nostra democràcia, la seva candidatura i les seves paraules són la constatació d'una mena de cesarisme, impropi del segle XXI, que supedita a l'interès personal d'un individu l'interès general de tots els ciutadans. Perquè és autocràtic i excloent qui relega el bé comú a les seves necessitats polítiques i a les seves urgències personals", critica. 

"Ni el procés constituent anunciat, ni la independència proclamada van arribar enlloc i res van aconseguir els seus promotors, més enllà d'haver d'assumir les conseqüències dels seus actes. Els partits independentistes saben que no tenen cap possibilitat d'aconseguir els seus propòsits secessionistes", exposa.

"Davant de  les paraules del candidat i en defensa de la legalitat de Catalunya i dels drets de tots els catalans i del conjunt dels espanyols, aquest govern estarà molt vigilant dels actes del candidat i del seu possible govern. Qualsevol il·legalitat serà reparada i qualsevol vulneració del nostre marc constitucional serà resposta", tanca.