El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, s’ha mostrat aquest dijous “satisfet” per la decisió del Tribunal Suprem de rebutjar els recursos de Vox i Ciutadans contraris als indults de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Tot i manifestar el seu absolut “respecte” per la decisió d’un organisme judicial, ha opinat que la decisió del tribunal "ratifica" els indults concedits l'any 2021 als presos polítics i posa de manifest que aquests van ser del tot “legals”. “Van ser un pas per a la convivència”, ha afirmat; a més d’assegurar que en el seu moment va ser “una decisió valenta que dos anys després tothom sap que va ser encertada i útil per curar ferides”.

En una atenció als mitjans de comunicació al museu espanyol d’Antropologia de Madrid, ha estat preguntat per l’amnistia, i s’ha limitat a respondre que “el PSOE aposta sempre per la convivència, pel retrobament i pel compliment de la Constitució”. Sí que s’ha encarat, però, contra l’expresident del govern espanyol José María Aznar, per atiar els carrers contra l’amnistia “De veritat creu que avui Espanya té més risc de trencar-se?”, s’ha preguntat Bolaños, en referència als anys que el PP de Mariano Rajoy va estar a la Moncloa i que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya va estar més inflamat.

Carpetada del Tribunal Suprem a la revisió dels indults de Sànchez i Cuixart

Les declaracions de Bolaños han arribat minuts després que el Tribunal Suprem hagi decidit no revisar els indults concedits a Jordi Sànchez i a Jordi Cuixart. El tribunal considera que Vox i Ciutadans no estan legitimats per presentar recurs contra el perdó concedit pel govern espanyol als exlíders de l'ANC i Òmnium, respectivament. Concretament, la secció cinquena de la sala del Contenciós Administratiu ha acordat inadmetre per “falta de legitimació” tres recursos presentats pels partits ultraespanyolistes contra els indults parcials que el govern de Pedro Sánchez va concedir als líders independentistes.

Els dos recursos presentats per Vox han estat inadmesos “per unanimitat”. Mentre que en el cas del recurs presentat per exparlamentaris de Ciutadans, la sala ha adoptat la decisió “per majoria”. Cap magistrat ha anunciat un vot particular, de moment. La sentència es comunicarà els pròxims dies, segons informa el gabinet de premsa de l’alt tribunal espanyol.

Amb aquesta resolució, la sala del contenciós del Tribunal Suprem recupera la seva jurisprudència, que precisa que els partits polítics no estan legitimats a presentar recursos contra indults perquè no tenen un perjudici concret. Aquest posicionament es va canviar just per als independentistes catalans, i que la sala va dictar amb el canvi de magistrats, i l'entrada d'una majoria conservadora.