El govern espanyol nega la sanitat pública als migrants amb papers malalts de càncer. La derogació de l'exclusió sanitària de Mariano Rajoy per recuperar la sanitat universal va ser una de les primeres mesures adoptades per l'Executiu socialista quan va arribar a Moncloa. 

Tot i això, la restauració no ha estat completa. La normativa deixa desprotegits als pares estrangers de ciutadans espanyols amb residència a Espanya per reagrupació familiar. Així ho explica eldiario.es, que exposa que alguns afectats s'enfronten a grans dificultats per pagar el tractament. 

Segons explica el digital, el Reial Decret Llei que va ser aprovat el passat mes de juliol, nega de forma sistemàtica la targeta sanitària als pares i mares reagrupats pels seus fills a Espanya. "No tenen dret a la assistència sanitària amb càrrec als fons públics del nostre Sistema Nacional de Salut", admet el Ministeri de Treball i recull eldiario.es. El govern espanyol, apel·lant a la Llei d'Estrangeria, exigeix a aquests pares, ja grans, contractar una assegurança mèdica privada per obtenir la residència per reagrupament familiar.

Tot i que segons el diari, no sempre la seva pòlissa acaba cobrint el tractament de malalties greus sorgides una vegada establerts a Espanya, o aquests no poden permetre's pagar la medicació.