El rellotge corre en contra del govern espanyol per aprovar el decret de mesures energètiques en un ple extraordinari que s'ha de celebrar dijous 25 al Congrés dels Diputats. L'executiu de Pedro Sánchez està acostumat a negociar a correcuita amb la resta de grups parlamentaris per aprovar totes les seves propostes i es tornen a trobar en aquesta situació davant un paquet de mesures per complir amb l'estalvi del 7% del gas que es va pactar amb Brussel·les i inclou també la gratuïtat de Rodalies i els descomptes al transport públic. La coalició esperava comptar amb els vots d'altres partits, fins i tot del PP, però aquests s'hi han negat en rotund. I ara, davant aquest panorama complicat, es plantegen reformular-lo per poder salvar el que és una de les seves grans propostes. Com? Tramitant-lo com a projecte de llei. 

En una entrevista a Telecinco aquest dimecres al matí, la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, responsable del decret en qüestió, ha afirmat que el govern espanyol està "obert a introduir millores" durant el tràmit parlamentari, per intentar comptar amb els vots a favor d'altres partits. D'aquí que no descarti possibilitar-ho permetent que el decret es tramiti com a projecte de llei. "Estarem molt contents de rebre propostes i iniciatives concretes", ha dit. 

La solució del govern espanyol 

No ha estat l'únic membre del govern espanyol que ha obert la porta a aquesta possibilitat. També ho ha fet aquesta possibilitat la ministra de Transports, Raquel Sánchez, en una entrevista a TVE. Sánchez també ha acceptat que es puguin introduir "millores" i no ha descartat que es pugui tramitar com a projecte de llei.  Sánchez ha interpel·lat el PP i ha demanat que abans de votar en contra de la iniciativa, valori la possibilitat de tramitar el decret com a projecte de llei. "És possible", ha destacat, i ha insistit que el que seria "desitjable és no sotmetre la ciutadania a un escenari d'incertesa" i es pugui convalidar. "Apel·lo a la responsabilitat de les forces polítiques i concretament del PP", ha subratllat. Aliats de la investidura com ERC, el PNB o EH Bildu encara no han aclarit quin serà el seu sentit del vot.

Després del Consell de Ministres celebrat aquest dimarts, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, lamentava l'actitud del PP:  "A mi el que em sembla realment frívol és la resposta del PP, sembla que no coneguin el contingut del decret i espero que se l'hagin llegit dijous abans del debat" insistint que les mesures han de servir per "complir amb els compromisos de la Unió Europea per fer front a l'amenaça de Putin", tot reivindicant-se com un govern europeista, "no per necessitat, sinó per convicció". En aquest sentit, ha recordat el contingut de les mesures, assegurant que suposaran "centenars d'euros" d'estalvi per a les famílies: "Esperàvem més del PP".