La ministra de Justícia espanyola, Pilar Llop, ha declarat aquest dilluns que l'exconsellera catalana i eurodiputada, Clara Ponsatí, "com qualsevol altre responsable públic", té l'obligació de presentar-se davant les autoritats judicials "quan se li requereixi", especialment perquè ha ocupat un càrrec públic. Aquestes afirmacions es van donar enmig de l'atenció mediàtica durant la seva visita a la Fira de Sevilla. Els periodistes li han preguntat sobre la decisió de l'eurodiputada de no acudir a la seva cita al Tribunal Suprem (TS), on estava programat que Pablo Llarena li comuniqués el seu processament per desobediència. L'eurodiputada ha afirmat que no s'hi ha presentat perquè "tenia feina" al Parlament Europeu.

La ministra Pilar Llop ha argumentat que Ponsatí, igual que qualsevol altre responsable públic, ha de presentar-se davant les autoritats judicials "quan se li requereixi", especialment perquè ha ocupat un càrrec públic en el passat. La ministra ha emfatitzat la importància que "qualsevol persona, sense importar la seva posició o càrrec, compleixi amb el seu deure" de presentar-se davant la justícia quan se li sol·liciti. Llop no ha volgut aprofundir més en el tema ja que es tracta d'"un procés judicial". No obstant això, ha subratllat que com a ciutadans, especialment aquells que han ocupat càrrecs públics, és necessari complir amb les lleis i les normes legals.

El PSC també reclama a Ponsatí que es presenti davant el TS

"Tothom ha d'assumir les seves conseqüències". Així valoren des del PSC la no compareixença de Clara Ponsatí davant el Tribunal Suprem aquest dilluns 24 d'abril, dia en què el jutge Llarena l'havia citat després de ser detinguda a Catalunya a finals de març i posada en llibertat la mateixa nit. D'aquesta manera, la portaveu del partit, Èlia Tortolero, ha reiterat el respecte dels socialistes a tots els processos judicials i ha recordat a l'eurodiputada de Junts que la situació al país ha canviat radicalment respecte del 2017, any en què Ponsatí "va decidir marxar" a l'exili, juntament amb el president Carles Puigdemont i altres companys del Govern de l'1 d'octubre: "Catalunya ha apostat pel retrobament i la concòrdia", ha insistit Tortolero. 

El Suprem dona 5 dies a Clara Ponsatí perquè presenti la petició d'empara per a la immunitat parlamentària

Pablo Llarena ha mogut fitxa després que la defensa de l'europarlamentària hagi justificat la incompareixença a la citació d'aquest dilluns al matí. En una resolució emesa aquest dilluns a la tarda, Llarena dona 5 dies a Clara Ponsatí perquè presenti el recurs d'empara respecte la seva immunitat parlamentària. És la petició que l'eurodiputada va registrar al Parlament Europeu -que va derivar al comitè d'Assumptes Jurídics- després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin fa un mes a Barcelona. El magistrat també reclama a les parts personades en el procés judicial -Fiscalia, Advocacia de l'Estat i acusació popular- que es posicioni sobre la postura de la defensa i sobre si l'absència al Suprem ha de comportar una ordre de detenció.