El Govern espanyol està analitzant el contingut de les propostes de resolució aprovades aquest matí pel Parlament de Catalunya, per si alguna d'elles pogués tenir algun efecte "més enllà del purament polític o declaratiu", segons fonts de la Moncloa. És a dir, que si alguna d'elles tingués base legal, podria ser impugnada davant del Tribunal Constitucional. La resposta arribava pocs minuts després que la cambra catalana legitimés Carles Puigdemont, però evités al·ludir a la declaració d'independència.

"L'executiu considera que la fermesa i la celeritat en la resposta de les institucions de l'Estat han estat determinants perquè els independentistes retiressin la seva anunciada proposta de ratificar la DUI", diuen les fonts sobre les esmenes de la CUP de tornar a avalar el ple del 27 d'octubre. En qualsevol cas, les fonts afirmen que "es mantindrà aquesta actitud vigilant davant de qualsevol risc d'il·legalitat", afegeixen.

Aquestes paraules arriben després del comunicat de la Fiscalia General aquest dimarts, qui va advertir que estudiava "les possibles implicacions penals” de la decisió de la Mesa del Parlament d’admetre a tràmit les esmenes dels cupaires a la resolució de Junts per Catalunya. També, de les informacions de l'executiu central sobre que els Serveis Jurídics de l'Estat n'investigaven les "responsabilitats en què poguessin incórrer".