El govern espanyol està preparant una proposta per impulsar la regularització de fins a 470.000 persones immigrants, partint de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que havia quedat aturada al Congrés durant un any. Aquesta ILP, tal com han avançat El País i La Vanguardia, que han tingut accés a l'esborrany de la ILP, corregiria les mancances del nou reglament d'estrangeria, que podria portar molts immigrants a una situació d'irregularitat. El document provisional amb el qual treballa el govern espanyol proposa que la regularització s’apliqui als immigrants que es trobin a Espanya abans del 31 de desembre de 2024 i es faria a través d'“una autorització per circumstàncies excepcionals única”, que permetrà a les persones estrangeres residir i treballar a tot el territori espanyol.
El passat 9 d'abril de 2024, el Congrés va aprovar per majoria absoluta la presa en consideració de la ILP per a la regularització d'immigrants, però el text estava paralitzat des d'aleshores perquè el PSOE no el volia fer avançar. Ara, però, els socialistes han canviat de postura davant l'entrada en vigor, aquest mateix dimarts, del nou reglament d'Estrangeria.
Aquest procés requerirà complir uns requisits, com pot ser una revisió d'antecedents penals o el fet d'estar en situació de vulnerabilitat, i està previst que el procediment s'aprovi en un reial decret en un termini màxim de sis mesos després d’obtenir el suport majoritari al Congrés. Tal com reconeix el govern espanyol, la nova normativa d'estrangeria millora certes condicions, però deixa fora un nombre significatiu de persones, com les que han desistit de sol·licitar protecció internacional o estan en situació vulnerable.
El paper de la immigració a Espanya
El text de l’exposició de motius destaca que Espanya és un país on la migració “ha tingut un paper clau en el nostre passat i continua sent-ho en la construcció del nostre present i futur”. “D’una banda, pel gran pes que ha tingut l’emigració de molts compatriotes cap a altres parts del món en cerca d’oportunitats, especialment cap a Europa i Amèrica Llatina. I, d’altra banda, perquè ara Espanya ha deixat de ser només una terra de pas o porta d’entrada a Europa, per convertir-se en un lloc d’acollida i destinació”, afegeix.
Aquest missatge positiu sobre la immigració coincideix amb la línia que defensa el president Pedro Sánchez, especialment enfront de l’augment de discursos xenòfobs a Europa. El document recalca que “Espanya, per la seva situació geogràfica i la percepció d'estabilitat, seguretat i prosperitat econòmica i social, és un destí preferent dels fluxos migratoris”. També adverteix que “no adaptar adequadament la regulació a l’evolució d’aquests fluxos pot generar inseguretat i desprotecció entre les persones migrants, augmentant el risc d’exclusió social i vulnerabilitat”. En aquest context, es reafirma l’aposta del govern espanyol per vies de migració “regulars, segures i ordenades”, considerades un “binomi imprescindible”.