L'anunci del xec cultural de 400 euros pels joves que compleixin 18 anys ha aixecat polseguera. Poc després de la presentació de la mesura ha saltat el dubte: Els toros estaran inclosos? Segons informava la Cadena SER, en un principi el xec incloïa els toros, però després de la indignació que ha despertat la notícia, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha sortit a matisar que la subvenció no cobrirà "necessàriament" les corrides de braus. 

La tauromàquia i la seva classificació com cultura, ha estat un punt candent de l'actualitat durant molts anys. Sabent com de polèmic és, com s'ha pogut dubtar si estava inclòs en el xec des d'un inici? El motiu és que les corrides de toros estan incloses en el "patrimoni cultural", el qual és el subjecte principal d'aquest bonus cultural. Legalment està justificat que els braus entressin en el xec, però Iceta ha assegurat: "Hi ha molts temes que són patrimoni cultural, però no tots ells necessàriament seran finançats a través d'aquest bo". 

Iceta ha explicat que "no és una opinió" dir que és "patrimoni cultural" perquè així ho recullen "les lleis". "Això necessàriament fa que es pugui cobrir el cost de les entrades a les curses de braus amb el bo cultural? Doncs no necessàriament. És una decisió que caldrà prendre en el seu dia", ha sentenciat.

Aleshores, és possible preguntar-se quines activitats estaran incloses i quines no. Iceta ha aclarit que, un cop s'aprovi aquest dijous el projecte de Pressupostos, el seu departament haurà de "delimitar el catàleg i els productes culturals que puguin ser finançats" i "establir el mecanisme i la fórmula".

Videojocs, no plataformes

Tot i que encara hi ha detalls del xec cultural que calen acabar de polir, hi ha algunes especificacions que ja s'han fet públiques. Entre les més destacades hi ha el fet que el xec podrà servir per adquirir videojocs. En canvi, les subscripcions a plataformes audiovisuals com Netflix, Amazon Prime o HBO queden fora de la subvenció cultural. 

Altres productes culturals més tradicionals estan inclosos, però no són cap sorpresa. L'ajuda s'enfoca a la compra de llibres, l'assistència al teatre, el cinema, concerts o espectacles de dansa. Es tracta d'una ajuda que segueix la línia de les subvencions culturals als joves que ja estan vigents a França i Itàlia. Tant el cas espanyol, com en els mencionats anteriorment, aquesta mena d'incentius pretenen facilitar l'accés de la població més jove a productes culturals, que en altres circumstàncies no estarien al seu abast. 

 

Imatge principal: Plaça de toros de Las Ventas a Madrid / Efe