Nova ajuda directa. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la creació d'un xec de 400 euros pels joves que compleixin 18 anys per gaudir de la cultura. Un bo cultural que s'inclourà dins del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat que s'aprovarà aquest dijous, segons ha anunciat el mateix cap de l'executiu aquest dimecres en una compareixença després de participar en la Cimera UE-Balcans Occidentals celebrada a Eslovènia.

Sánchez ha remarcat que aquesta ajuda directa servirà per comprar llibres o consumir teatre, cinema, música i dansa (quelcom semblant al que ja existeix a França i Itàlia). És una mesura per "seguir protegint els joves" i "acostar-los encara més" als escenaris i a la lectura, el que permetrà "donar un cop de mà" a les indústries culturals de l'Estat.

Segona ajuda directa

Alhora, el president espanyol ha destacat que el seu govern vol seguir oferint més ajudes als joves per a l’emancipació. De fet, aquest dimarts Sánchez ja va presentar un "bo jove d'habitatge" de 250 euros mensuals pel lloguer.

En aquest sentit, el cap de l'executiu espanyol ha considerat que és una "mesura il·lusionant" que es compromet no només amb els joves, sinó amb una indústria "tan important" que ha patit amb la pandèmia. Per la seva banda, la vicepresidenta primera, Yolanda Díaz, ha posat l'accent en el fet que la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat per 2022 inclou per primer cop un bo cultural destinat als joves.

Més mesures

Durant l'acte oficial del Dia del Cinema Espanyol a la Filmoteca, Díaz ha avançat aquesta mesura i ha apuntat altres de "transversals". "Estem definint per primera vegada l'Estatut de l'Artista, però a més en la negociació pressupostària hi ha una mesura molt rellevant, per primera vegada un bo cultural destinat als joves", ha assenyalat.

La vicepresidenta primera no ha concretat més mesures, però sí que ha destacat que "en aquests dies" es coneixeran "més singularitats" del projecte de pressupostos. "Totes les mesures que estem esbossant són versàtils. És un paquet de mesures global i que intentarem que serveixin per canviar la vida de la gent", ha afegit Díaz.

pedro sanchez cimera ue - EFE

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la Cimera UE-Balcans Occidentals / Efe

A més, ha enviat un missatge de suport pel cinema espanyol (sense fer cap referència al cinema català, basc o gallec). "Vull donar suport a totes les professions del món del cinema i moltes de les mesures des del Ministeri de Treball han estat per protegir per primera vegada en la democràcia un sector tan important per nosaltres", ha conclòs.

Aleshores, aquest cop sembla que el govern espanyol s'ha mogut amb més harmonia que no pas amb el "bo jove d'habitatge". La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va revelar que ni ella ni ningú d'Unides Podem tenien constància d'aquesta ajuda de 250 euros mensuals.

 

Imatge principal: Joves miren llibres en una llibreria / ACN