El jutjat de Barcelona encarregat d'investigar el cas Pegasus ha rebut aquest dijous les resolucions judicials del Tribunal Suprem que van autoritzar l'espionatge al president de la Generalitat, Pere Aragonès, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El govern espanyol ha rectificat la comunicació d'aquesta setmana, en la qual informava el jutge de la desclassificació de les comunicacions, però no li havia entregat les tres resolucions del Suprem que permetia al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) intervenir el mòbil d'Aragonès, quan era vicepresident del Govern. Precisament, l'entrega dels documents s'ha produït 24 hores abans que l'exdirectora del CNI, Paz Esteban, declari com a investigada pel cas per videoconferència des de Madrid.   

Per la seva banda, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha admès aquest dijous durant una compareixença al Congrés, que el seu executiu ha enviat al jutge la documentació "absolutament essencial" i "sense cap mena de gasiveria" perquè l'exdirectora del CNI pugui declarar i ser interrogada aquest divendres per l'espionatge a Aragonès. Segons Robles, en aquesta documentació "queda clar" que "tot el que es va fer va ser amb autorització judicial" i, per tant, "amb respecte absolut a la llei".

Desclassificació de documents 

El passat 16 de gener, el govern espanyol va desclassificar els documents amb informació relativa a l'espionatge a través del programari Pegasus a Pere Aragonès. En concret, són tres resolucions: resolució del magistrat del Suprem, Pablo Lucas, que autoritzava la intervenció del mòbil d'Aragonès, el juliol de 2019, amb un termini de tres mesos, que hauria permès enregistrar trucades d'algunes persones implicades en les protestes postsentència de l'1-O; la segona és una pròrroga de l'octubre, i la tercera és de gener de 2020, per un termini de 3 mesos més. Amb tot, el més important és determinar quins són els arguments del CNI per investigar Aragonès, i el motiu pel qual va comptar amb l'autorització del magistrat Pablo Lucas. A petició de la defensa d'Aragonès, Andreu Van den Eydeel magistrat també ha reclamat que se l’informi de la compra del programari Pegasus i el seu ús. 

Després de la desclassificació, Aragonès va afirmar que espera que serveixi per “conèixer tota la veritat” sobre el cas. A parer seu, la decisió de desclassificar la documentació s’hauria d’haver pres “molt abans”, però ara espera que el nou panorama permeti saber “per què des del CNI es van dedicar a espiar responsables polítics del país, líders polítics i socials per la simple raó de defensar la independència de Catalunya”. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!