Una resolució cabdal. Per primera vegada, un jutge ha citat a declarar com a investigada l’exdirectora del Centro de Inteligencia Nacional (CNI), Paz Esteban, per intentar aclarir l’espionatge del govern espanyol a l’independentisme català. El titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona, Santiago García García, ha acordat d’admetre a tràmit la querella del president Pere Aragonès —després d’un any de discutir-se la competència amb l’Audiència Nacional—, segons una resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dilluns. El magistrat ha acceptat totes les diligències demanades per l’advocat del president, el penalista Andreu Van den Eynde, en què hi ha com a querellats investigats l’exdirectora del CNI i l’empresa luxemburguesa OSY Technologies SARL, propietària de les israelianes NSO Group Technologies Limited i Q Cyber Technologies Limited.

En la resolució, el magistrat manifesta que “és procedent” admetre a tràmit la querella del president Pere Aragonès, perquè els fets relatats "presenten característiques de fer presumible la possible existència d’infraccions penals, entre altres, de la intercepció il·legal de comunicacions i espionatge informàtic”. El jutge cita la investigació de Citizen Lab, de la Universitat de Toronto, que l’abril de 2021 va destapar la investigació Catalangate, amb unes 65 persones afectades. I, precisa que el mòbil del republicà hauria estat infectat en rebre SMS el 4, 5 i 12 de gener de 2020, quan era vicepresident del Govern.

Citats al desembre

El jutge de Barcelona ja ha citat Aragonès perquè declari com a querellant perjudicat el pròxim 13 de desembre. El mateix dia ha citat Esteban com a querellada investigada. Fins ara, els diferents jutjats de Barcelona que investiguen les querelles per Pegasus, només han acceptat que l’actual directora del CNI, Esperanza Casteleiro, declari, però en categoria de testimoni. Pel que fa a l’empresa de Pegasus, el jutge ha emès una Ordre Europea d’Investigació (OEI), perquè a través de tribunals de Luxemburg es reclami informació a OSY Technologies.

Peticions al jutge del CNI i al Tribunal de Comptes

El govern espanyol va destituir Paz Esteban com a directora de CNI el maig de 2022, després de la seva compareixença a la comissió de secrets oficials del Congrés de Diputats, de la qual va transcendir que el CNI va espiar 29 dirigents independentistes, entre els quals el president Pere Aragonès i l'entorn del president Carles Puigdemont a Waterloo, rebaixant la xifra de 65 espiats del Catalangate, tot i la gravetat.

La justificació que va donar el CNI al jutge del Tribunal Suprem, Pablo Lucas Murillo, perquè els hi permetés aquesta invasió de les comunicacions és que Aragonès i altres dirigents estarien darrere dels CDR i les mobilitzacions de Tsunami Democràtic, després de la sentència del Suprem als líders independentistes. Per això, ara el jutge de Barcelona del cas Aragonès ha lliurat un exhort al magistrat Pablo Lucas, responsable del control judicial del CNI, perquè certifiqui que va autoritzar l’ús de Pegasus, amb control remot, monitoratge, balises o qualsevol fórmula d’intervenció de les comunicacions i la intimitat del president Aragonès, i en cas de ser afirmatiu que li remeti les resolucions judicials en les quals aprova aquesta ingerència.

En aquesta línia, i en la mateixa resolució, datada el 6 d’octubre, el magistrat García reclama al CNI tot un seguit d’informació sobre si té Pegasus, el seu ús i si ha espiat Pere Aragonès, que primer hauran de passar el filtre del Consell de Ministres perquè desclassifiqui el funcionament secret d’aquest ens. En el cas del diputat Josep Maria Jové i l’eurodiputada Diana Riba, la Moncloa va respondre a la titular del jutjat d’instrucció 20, Eva Moltó, que investiga el seu cas, que per seguretat d’Estat no podia aixecar el secret sobre la tinença i ús de Pegasus, però se li assegurava que el CNI no havia espiat els polítics d’ERC. En aquest cas, la magistrada té pendent de citar a declarar com a testimoni la directora del CNI.

El titular del jutjat d’Instrucció 29 de Barcelona va més enllà i també sol·licita al Tribunal de Comptes (TCu) i a la Intervenció General de l’Estat que l’informin si el CNI ha adquirit qualsevol material relacionat amb Pegasus i dels aparells per interceptar comunicacions.

Els mòbils, a anàlisi

El magistrat, fins i tot, dona per bo el peritatge de part presentat per Aragonès sobre l’afectació del seu mòbil, a banda de la constatació de Citizen Lab, i no li pensa demanar pas el seu mòbil per ser analitzat des del jutjat, com exigeix la Fiscalia a la resta de querellants. La majoria de jutges han mantingut aquesta exigència d’entrega de mòbils, i s’ha acordat judicialment que la unitat central de delictes informàtics dels Mossos d'Esquadra analitzi els aparells.