El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat aquest dilluns que el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, no ha contestat de manera clara al requeriment que li va enviar el govern de Mariano Rajoy per saber si havia declarat la independència o no i ha recordat que té un segon termini, fins aquest dijous, perquè ofereixi una nova resposta.

"La primera pregunta (sobre la declaració unilateral d'independència) era clara i sembla que la resposta no ho és tant", ha dit el ministre als mitjans de comunicació abans d'inaugurar l'acte commemoratiu del 25è aniversari del Tractat de Madrid organitzat per la Conferència de Ministres de Justícia dels Països Iberoamericans (COMJIB).

Catalá ha explicat que en el requeriment que va enviar el president del govern espanyol a Puigdemont es demanava que aclarís si dimarts passat havia declarat unilateralment la independència de Catalunya per després deixar-la en suspens o no, així com que comuniqués "les mesures que adoptaria per reprendre l'ordre constitucional i el compliment de les seves obligacions".

"La carta que s'ha rebut sembla que no va en aquesta direcció, per tant no respon al que se li ha sol·licitat", ha dit el ministre de Justícia, alhora que ha precisat que encara és "una mica aviat, prematur" per prendre les "decisions que en conseqüència es puguin adoptar", perquè cal esperar l'anàlisi" del contingut d'aquesta missiva. Tot i així, ha indicat que tindrà "la resposta oficial del govern espanyol en les properes hores".

Per la seva banda, el ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha considerat que la resposta "no constitueix una resposta". "La carta que hem conegut crec que no constitueix una resposta al requeriment. El Govern espanyol, un cop expirat el termini, contestarà", ha expressat Dastis.