Cop de porta del govern espanyol a la idea de sancionar les empreses que se'n van anar de Catalunya el 2017 impulsades per l’Estat i que no tornin. “Estem per trobar un model en positiu, mai des de la coerció”, ha manifestat aquest dimecres el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu. L’exbatlle de Barcelona ha estat preguntat per la premsa als passadissos del Senat sobre la proposta que Junts per Catalunya reivindica a les darreres hores, i s’ha mostrat obert a abordar com s’ha d’aconseguir que les empreses tornin al país, però tancant a pany i forrellat que la solució impliqui multar.

És la seva tesi, però nosaltres en tenim d’altres”, ha reiterat també Jordi Hereu, tot reivindicant la necessitat de “dialogar” constantment amb Junts per Catalunya. Així, ha recordat que el retorn d’empreses a Catalunya forma part de “l’agenda del retrobament” que la Moncloa vol desplegar amb la Generalitat i els partits independentistes. “És a través de la normalització que s’ha de crear un clima de confiança perquè les empreses puguin tornar; crec més en els incentius en positiu”, ha sentenciat el ministre d’Indústria sobre aquesta qüestió.

Aquest dimarts, el govern espanyol i el PSOE van fer un veritable exercici d’ambigüitat quirúrgica per no haver de pronunciar-se sobre la proposta de Junts per Catalunya. Tot i que la proposta que va fer el portaveu de la formació independentista, Josep Rius, era clara, no ho va ser pas la resposta de l’Executiu i del partit de Pedro Sánchez. “Sempre donem la màxima seguretat jurídica a les nostres empreses” va repetir incomptables vegades la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Des de la Moncloa es negaven a valorar la proposta de Junts. Fonts de l’executiu espanyol insistien que estaven negociant amb els independentistes quan se’ls preguntava si seria possible tirar endavant mesures que incentivin el retorn de les empreses.

També va ser preguntat per aquesta qüestió Patxi López al Congrés dels Diputats. “Hi estem oberts”, va respondre el portaveu dels socialistes a la cambra baixa quan en roda de premsa se li va preguntar sobre la possibilitat d’incorporar la idea de Junts per Catalunya en forma d’esmena als decrets llei que s’hauran de votar aquest dimecres. “Un decret, si es tramita com a projecte de llei, pot tenir esmenes”, ha dit l’exlehendakari. I va anar un pèl més enllà que la portaveu del govern espanyol: “Sempre defensarem facilitar el retorn de les empreses, el compliment de la llei de societats de capital i garantir la seguretat jurídica”.

Mentrestant, la Generalitat va rebutjar de ple la proposta de Junts per Catalunya. Per al Govern, plantejar aquesta mesura suposa un "greuge" per a les empreses que van decidir quedar-se. A més, la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, va assenyalar que "la gran majoria" no van traslladar les seves seus socials i, per tant, suposaria una "penalització" per a elles. Per tot plegat, Plaja va rebutjar les “gesticulacions" de Junts pels decrets del govern espanyol, ja que són "necessaris" per a Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!