Ambigüitat quirúrgica per part del govern espanyol i del PSOE davant la proposta de Junts de sancionar les empreses catalanes que van traslladar la seva seu pel Procés i no vulguin tornar al país. Tot i que la proposta que ha fet aquest dilluns el portaveu de la formació independentista, Josep Rius, és clara, no ho és pas la resposta de l’executiu i el partit de Pedro Sánchez. “Sempre donem la màxima seguretat jurídica a les nostres empreses” ha repetit incomptables vegades la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría. Des de la Moncloa es neguen a valorar la proposta de Junts, però fonts de l’executiu espanyol insisteixen que “estem negociant” amb els independentistes quan se’ls pregunta si seria possible tirar endavant mesures que incentivin el retorn de les empreses.

També ha estat preguntat per aquesta qüestió Patxi López al Congrés dels Diputats. “Estem oberts a això”, ha respost el portaveu dels socialistes a la cambra baixa quan en roda de premsa ha estat preguntat sobre la possibilitat d’incorporar la idea de Junts per Catalunya en forma d’esmena als decrets llei que s’hauran de votar aquest dimecres. “Un decret, si es tramita com a projecte de llei, pot tenir esmenes”, ha dit l’exlehendakari. I ha anat un pèl més enllà que la portaveu del govern espanyol: “Sempre defensarem facilitar el retorn de les empreses, el compliment de la llei de societats de capital i garantir la seguretat jurídica”.

Així, els socialistes s’obren a conversar amb Junts per Catalunya la possibilitat de crear incentius i facilitats perquè les empreses que van marxar el 2017 tornin a Catalunya. No ho descarten. La reivindicació de la “seguretat jurídica” pot interpretar-se, doncs, com a eufemisme d’estar en contra de la sanció a les empreses. Però, en tot cas, el govern espanyol no dona un cop de porta a Junts. 

Des del rovell de l’ou de l’executiu reiteren que encara a hores d’ara negocien amb Junts per Catalunya un acord per aprovar els decrets llei que es votaran aquest dimecres al Congrés dels Diputats. “Estem negociant”, reiteren en diverses ocasions. Des de l’executiu que presideix Pedro Sánchez recepten “prudència” i “respecte a les negociacions” amb el partit de Carles Puigdemont.

Cal tenir en compte una cosa, però: Junts per Catalunya ha desvinculat aquest dimarts aquesta proposta de sancionar empreses de qualsevol acord per donar llum verda als decrets llei del govern espanyol. I l’executiu tampoc no concreta si aquests aspectes han d’anar al mateix sac o no. Sigui com sigui, tot indica que a la Moncloa hi ha més optimisme per un acord amb Junts per Catalunya que no pas amb el PP. Assenyalen que Alberto Núñez Feijóo no té una actitud negociadora, mentre asseguren que amb els independentistes sí que hi negocien amb més profunditat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!