El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha fet aquest dimecres una defensa dels tres decrets llei del govern espanyol insistint que tombar-los és sinònim d’una puntada de peu als ciutadans de l’Estat. “Avui pot ser el dia en què el Congrés torni a aprovar retallades socials, com fa més d’un lustre; no és el que desitja la societat ni el nostre país”, ha argumentat el també màxim responsable del departament de Justícia des del faristol del Senat. Aquest dimecres, el debat de la cambra baixa se celebra a la cambra alta, perquè estan fent reformes en l’hemicicle del Congrés.

Si res no canvia —si les negociacions d’última hora no acaben amb un acord ‘in extremis’—, Junts per Catalunya tombarà aquest dimecres el primer gran examen de la legislatura al qual se sotmet Pedro Sánchez al Congrés. Són els tres primers decrets llei del govern espanyol: un per la reforma del subsidi de desocupació, un altre de tipus ‘òmnibus’ que inclou aspectes relacionats amb la Funció Pública, el Mecenatge o la Justícia; i un sobre la pròrroga de mesures anticrisi.

El PP manté a primera hora del matí d’aquest dimecres la negativa de ser clement amb Pedro Sánchez i, per tant, votar en contra dels decrets. De manera que es converteix en imprescindible el ‘sí’ de Junts i de Podemos. Els morats es mostren descontents amb el decret llei sobre el subsidi d’atur. Les seves condicions són: retirar la reducció de cotització de pensions a majors de 52 anys, i incloure mesures com limitar el marge de beneficis de grans supermercats al 2% per abaratir els preus de l’alimentació. Mentrestant, el grup independentista continua negociant contra rellotge amb el PSOE.

 

Junts insisteix que encara hi ha temps perquè el govern espanyol elabori uns decrets nous que s’aprovin en un Consell de Ministres extraordinari aquesta setmana i en els quals es puguin incloure les demandes dels juntaires perquè rebin el seu vot favorable. El màxim motiu de discòrdia és un punt que apareix en el primer decret que es debat aquest dimecres, i que no té res a veure amb ajudes socials: modifica la llei d'enjudiciament civil d’una manera que permet a la justícia espanyola deixar en standby l’amnistia fins que el TJUE no es pronunciï sobre les qüestions prejudicials que se li plantegin. Això podria lapidar la norma, ja que un pronunciament provinent d’Europa podria trigar, tranquil·lament, fins a dos anys.

Bolaños se centra en les ajudes socials

En la primera defensa que ha fet el govern espanyol dels tres decrets aquest dimecres al matí, Félix Bolaños no s’ha aturat en cap cas en el punt de l’amnistia. I tampoc en una proposta que ha fet Junts a última hora: multar aquelles empreses que incompleixin la llei i no tornin a Catalunya després de la fugida del 2017, impulsada per l’Estat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!