El govern espanyol continua assenyalant Carles Puigdemont com a causant que Catalunya no surti del bloqueig i aquest divendres el portaveu Íñigo Méndez de Vigo ha elevat el to per exigir "deixar de fer el ridícul" amb la possibilitat d'investir el cap de llista de Junts per Catalunya de forma simbòlica. De Vigo no s'ha volgut pronunciar sobre que Elsa Artadi fos l'alternativa, però insta el president del Parlament Roger Torrent a entrevistar-se de nou amb els grups —un cop els lletrats han dictaminat que el rellotge de la investidura està aturat—. 

"És una qüestió de sentit comú. És una persona fugida de la Justícia. I el president és màxima autoritat de l'Estat en aquella comunitat", ha dit el portaveu espanyol sobre que JxCat i ERC continuïn buscant fórmules per investir Puigdemont. El ministre s'ha mostrat igualment contundent sobre que se li atorgués un paper simbòlic en el nou govern, assegurant que "són piruetes", ja que el polític gironí "no és a l’exili", ha denunciat. "Pertorba la dignitat de les institucions. Deixem de fer el ridícul. Ens hem d'acomodar a allò que hi ha", ha reblat.

La qüestió és que la Moncloa apressa ara Torrent a buscar un nou candidat "dins dels marcs que va establir el Tribunal Constitucional". És a dir, que la investidura no sigui a distància, ni per delegació. En aquest sentit, De Vigo ha afirmat sobre Artadi —qui sembla que podria cobrar números per substituir Puigdemont— que "era un tema que no concerneix" l'executiu central. "Sempre diuen que el seu objectiu polític és aixecar el 155, però no són capaços de posar-se d'acord", denuncien fonts de la Moncloa sobre que la intervenció de la Generalitat continuarà si no hi ha Govern.

El fet és que Mariano Rajoy té pressa perquè hi hagi candidat a la investidura i corrin els terminis. Ho va insinuar el president espanyol aquest dijous en un dinar informatiu, on va instar la líder de Ciutadans Inés Arrimadas a presentar-se. "Entenc que molts no entenguin que no es presenti una alternativa constitucionalista a la situació actual", va indicar. Això passa en un moment en què l'informe dels lletrats del Parlament manté el compte enrere aturat, cosa que obliga Rajoy a haver de prorrogar els pressupostos del 2017 perquè el PNB es tanca a negociar amb el 155.

Quant a la polèmica sobre si s'haurien emprat factures falses del FLA per pagar el referèndum, De Vigo ha donat suport a les paraules de Rajoy dimecres al Congrés quan va assegurar que "no hi havia constància" d'això. Precisament, Albert Rivera li va exigir dimissions si es demostrava que sí —tal com investiga el jutjat 13 d'instrucció—. "El govern [espanyol] utilitza uns controls estrictes i seriosos. Mai es té una certesa del 100%, però no en tenim cap constància", ha reblat el portaveu. Tanmateix, fonts del Ministeri d'Hisenda no descarten a priori que sigui així.