Caldrà esperar mig segle. El Ministeri de Justícia farà públics els expedients dels nou presos polítics indultats d'aquí a cinquanta anys, amb l'objectiu de protegir les dades personals que surten en els informes de les persones afectades.

Si no es publica abans és per la legislació vigent sobre Patrimoni Històric Espanyol, que permet publicar els expedients després de cinquanta anys de la concessió dels indults o després de 25 després de la mort de les persones implicades. D'aquesta manera, una persona que sol·liciti els informes mitjançant el Portal de Transparència del govern espanyol rebrà una resposta negativa durant mig segle.

Llei del Patrimoni Històric Espanyol

El subsecretari de Justícia, José Miguel Bueno Sánchez, argumenta que "els expedients sol·licitats contenen circumstàncies personals, familiars i socials, així com dades d'il·lícits penals que no es poden divulgar sense comptar amb el consentiment exprés de l'afectat (...) o transcorreguts els terminis establerts a l'article 57 de la Llei del Patrimoni Històric Espanyol", és a dir, "fins que hagi transcorregut un termini de 25 anys des de la seva mort, si la seva data és coneguda o, en un altre cas, de cinquanta anys, a partir de la data dels documents", segons ha pogut saber l'ABC.

Poc després que es concedissin els indults, es van filtrar alguns dels expedients, com el d'Oriol Junqueras. Aleshores, és possible pensar que el document no està del tot complet. A més, el ministeri compta amb l'opció de suprimir les dades personals de les persones afectades i publicar només les raons per les quals es van concedir els indults: una mesura que tal vegada permetria complir tant amb la normativa de transparència com amb la de protecció de dades personals.

L'interès públic

Justament, hi ha qui pensa que és necessari conèixer perquè el govern espanyol va indultar els presos polítics. L'ABC ha parlat amb el vicesecretari general de Ciutadans, Edmundo Bal, que diu que "el seu interès públic és evident". "Es tracta de conèixer les raons del govern espanyol per concedir els indults. En aquests casos, les dades personals s'anonimitzen, es ratllen perquè els afers d'interès públic són més importants que l'interès individual", afegeix.

La portaveu adjunta de Vox al Congrés, Macarena Olona, coincideix amb Bal i esmenta una sentència del Tribunal Suprem que argumenta "que la societat pugui estar adequadament informada sobre els indults atorgats pel govern espanyol a persones condemnades per sentència ferma, la identitat d'aquestes persones i els delictes que havien comès, respon a un interès públic, lligat amb el dret a la llibertat d'informació i al control dels poders públics propi de les societats democràtiques".

 

Imatge principal: Els presos polítics Raül Romeva i Oriol Junqueras durant el seu trasllat a Madrid / ACN