El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha proposat aquest dilluns ampliar progressivament el període de còmput de la pensió a 30 anys, però podent descartar els dos pitjors anys cotitzats. En cas d'aprovar aquesta mesura, la pensió es calcularia comptabilitzant els millors 28 anys de cotització dins un període total de 30, segons han informat fonts del ministeri dirigit per José Luis Escrivá. Aquest canvi es faria de "manera progressiva" i també aniria acompanyat d'una millora del tractament de les llacunes de cotització per a les dones, així com els homes que les seves carteres de cotització s'hagin vist afectades després de tenir un fill, seguint la línia del complement de la bretxa de gènere. Les propostes del Ministeri als agents socials contemplen també un tractament especial per a les llacunes de cotització del col·lectiu d'autònoms.

Pel que fa a la base màxima de les pensions, el govern espanyol ha posat sobre la taula la possibilitat de vincular l'evolució de la base màxima a l'IPC, així com un increment addicional anual d'1,154 punts entre el 2025 i 2050. Això, segons han detallat fonts del ministeri, anirà acompanyat d'un increment de la pensió màxima. La Seguretat Social ha recordat que aquest plantejament és "un punt de partida, obert a noves aportacions de la taula de diàleg social". En aquesta línia, el ministeri vol acordar amb els agents socials les dues fites que queden per assolir el Component 30 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Aquests dos punts són adequar les noves carreres professionals del període de còmput per al càlcul de la pensió de jubilació i adequar la base màxima de cotització del sistema. 

Unidas Podemos, en contra de la proposta d'Escrivá

De moment, ja han arribat les primeres reaccions davant la proposta d'Escrivá. Unidas Podemos, socis de govern dels socialistes, han rebutjat les mesures, segons han avançat a Eldiario.es. Fonts de la vicepresidència segona, dirigida per Yolanda Díaz, han mostrat la seva negativa a ampliar el període de còmput de la pensió a 30 anys. "No compartim res que pugui suposar un descens en la protecció de les pensions", han afirmat al mitjà citat. La reforma de les pensions es situa així com un nou punt de crisi a la coalició del govern espanyol.

CCOO critica les mesures "insuficients" del ministeri

Des de CCOO també s'han mostrat crítics amb la reforma de pensions proposada des del ministeri. Segons el sindicat, les propostes presentades són "clarament insuficients" i arriben "tard" per asseure's a negociar. Tot i això, CCOO qualifica de "positiu" que el Ministeri hagi atès la seva reivindicació de garantir la revaloració de les bases màximes i de totes les pensions. A pesar d'aquesta "satisfacció" per haver aconseguit incloure la seva proposta, el sindicat demana ​​mesures "més intenses" per incrementar els ingressos contributius.