Les negociacions per formar un nou govern independentista, aquest cop liderat pel republicà Pere Aragonès, van avançant a poc a poc. El govern espanyol ja té coll avall, des de la mateixa nit electoral, que es reeditaria la mateixa fórmula que fins ara, però alterant l'ordre dels factors. El que preocupa ara mateix a La Moncloa, pel que fa a l'escenari postelectoral català, és una altra cosa: el suposat acostament d'ERC a les posicions de la CUP, especialment pel que fa a ordre públic. El paper dels Mossos d'Esquadra en les protestes per la llibertat d'expressió ha estat en el punt de mira dels anticapitalistes.

Fonts del govern espanyol assenyalen que "s'estan produint reunions" de cara a la investidura, però que ja tenen assumit que es repetirà l'aliança independentista amb Aragonès de president de la Generalitat. No obstant això, aquestes mateixes fonts assenyalen que el que ara els "preocupa" són "les reivindicacions de la CUP, que sembla que estan atrapant ERC amb les negociacions enmig".

Les condicions de partida de la CUP en les negociacions amb els republicans estan centrades, especialment, en el paper dels Mossos d'Esquadra. Entre altres coses, els anticapitalistes demanen una moratòria de l'ús de bales de foam, apartar la Brimo dels desnonaments i la retirada de la Generalitat de les causes contra activistes independentistes. La portaveu nacional d'ERC, Marta Vilalta, ha aclarit que abans de res analitzaran si aquestes peticions són viables o no.

Millor amb la CUP

Avui ha estat el vicesecretari general d'ERC, Sergi Sabrià, qui ha admès que les converses amb la CUP avancen "millor" que no pas amb Junts per Catalunya. En una entrevista a Ràdio 4 i TVE, el portaveu republicà ha assenyalat que la negociació amb la formació de Carles Puigdemont es troba encallada en el full de ruta, fet que ha impedit avançar en altres àmbits. Per això, ha instat públicament Junts a presentar una alternativa a la taula de diàleg amb l'Estat, si realment la tenen. "En les negociacions amb la CUP hem entrat més a fons, amb Junts ens està costant més", ha valorat Sabrià en aquest sentit. Per ara, ha conclòs, els republicans estan "molt il·lusionats" i "contents" de com estan anant les converses amb els cupaires.