El festeig poligàmic en que s'ha embarcat Esquerra Republicana han entrat en velocitat de creuer entre el desig de superar l'aliança exclusiva amb Junts i la realitat que el el govern a quatre que plantegen és pràcticament una missió impossible. Els de Junqueras miren d'obrir-se camí més enllà dels antics socis i han topat amb les condicions de partida de la CUP, que passen per una moratòria de l'ús de bales de foam, apartar la Brimo dels desnonaments i la retirada de la Generalitat de les causes contra activistes

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, que forma part del comitè negociador del partit, ha anunciat que aquesta setmana "hi haurà una acceleració de les negociacions per concretar un acord". La pregunta és, per on avançaran i si serà compatible que una banda (Junts) i l'altra (la CUP) comprin els mateixos compromisos. Especialment delicada és la carpeta del model de seguretat de Catalunya. Totes les forces implicades reconeixen que cal revisar-lo i millorar-lo. A partir d'aquí, la CUP és qui planteja una reforma més profunda, amb afectacions de més calat. Divendres passat va posar sobre la taula d'ERC les seves demandes i els republicans van respondre-hi amb el compromís d'encetar els treballs per veure si es poden materialitzar. 

 

Després que des de la CUP es llancés el missatge que s'havia arribat a un principi d'acord per l'ús dels projectils de foam i el paper de la Brimo, ERC ha aclarit que són "línies de treball" a "explorar". "Estem treballant la viabilitat" de les propostes cupaires, ha afirmat Vilalta, que ha remarcat que algunes impliquen canvis normatius, altres voluntat política o revisió de protocols. "Algunes seran més fàcils, altres s'han d'estudiar", ha afegit. 

En aquest sentit, ha dibuixat la creació d'una comissió específica al Parlament, com la que es va crear l'any 2013 per eliminar les pilotes de goma, que abordi amb deteniment tot el que té a veure amb l'ordre públic. 

En qualsevol cas, ERC ha admès que sobre aquesta matèria només està discutint-ne amb la CUP i que, en el cas de Junts per Catalunya, la negociació va per un altre camí. Tots dos partits miren d'encaixar el full de ruta cap a la República, amb la taula de diàleg i el referèndum al centre. 

Dead line a la taula de diàleg

Per als republicans, les últimes accions de la Fiscalia contra l'independentisme, des de la querella contra la Mesa del Parlament als recursos contra el tercer grau, els carreguen més de raons per insistir en la via del diàleg. "Justament això que està passant, en lloc de desanimar, referma més que mai l'aposta per la negociació", ha assenyalat Vilalta. Des d'ERC reclamen al govern de l'Estat "fets, no només paraules". Dit d'una altra manera, que el govern espanyol posi, per fi, la seva proposta concreta per resoldre el conflicte. 

Les converses per arribar a una aliança van més lentes del que ERC voldria. Segons fonts coneixedores de les negociacions, ERC i Junts estan concentrats en arribar a un acord sobre quins límits cal posar a la taula de diàleg entre Catalunya i l'Estat. El partit de Puigdemont s'ha avingut a mantenir l'aposta per aquest espai de diàleg, però colla per posar-hi un dead line. Des d'ERC expressen els seus recels amb la possibilitat de tornar a posar dates al procés, precisament un dels errors del passat que tots els actors independentistes coinciceixen a assenyalar. 

L'alternativa, afirmen des del rovell de l'ou negociador, passaria per establir una auditoria, un protocol d'avaluació i seguiment sobre el compliment per part de l'Estat, per garantir que el govern de Pedro Sánchez no s'adorm sobre els llorers.