A partir de dilluns vinent, 5 de febrer, l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Sant Joan Despí, gestionada per Aigües de Barcelona, podrà optimitzar el tractament de potabilització d’aigua gràcies a l’entrada en servei d’una nova infraestructura que permetrà dotar de més capacitat aquesta estació, una peça clau per al sistema d’abastiment d’aigua precisament en un moment en que els municipis del sistema Ter-Llobregat, inclosa Barcelona i la seva Àrea Metropolitana han entrat en fase d'emergència de nivell 1. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat, en una visita a aquest nou equipament, que aquest permetrà “aportar de forma immediata més aigua a Barcelona i els municipis metropolitans”.

Sequera Aragonès nova instal·lació ETAP Aigües Barcelona / Foto: Carlos Baglietto
El president del Govern, Pere Aragonès, en la visita a l'ETAP de Sant Joan Despí / Foto: Carlos Baglietto

En un acte que ha comptat també amb la presència del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort; Samuel Reyes, director de l’ACA; Belén García, alcaldessa de Sant Joan Despí, i el vicepresident d’Aigües de Barcelona, Ciril Rozman, el president Aragonès ha destacat que aquesta infraestructura ha tingut un cost de 9 milions d’euros dins d’un pla d’inversió global de més de 71 milions per afrontar la sequera, a més de destacar que des de la Generalitat s’ha “treballat de forma anticipada” i gràcies a diverses intervencions empreses des del setembre del 2021, “quan els embassaments estaven al 70% però ja veiem quina era la tendència”, s’ha pogut ajornar uns 15 mesos la declaració d’emergència que ha entrat en vigor precisament aquest divendres amb la publicació corresponent al DOGC.

Així mateix, Aragonès ha destacat que amb les actuacions posades en marxa els últims anys, s’ha pogut passar d’un “15% d’aigua provinent de dessaladores o de regeneració” a una situació actual on el 55% ve d’aquestes dues fonts, una circumstància que permet alliberar l’ús de les aigües dels embassaments i, per tant, reduir la dependència de l’aigua de pluja, una circumstància que és estratègica en l’actual situació de sequera. Per això mateix, el president de la Generalitat ha destacat que aquesta obra és una mostra dels esforços “ingents” que administracions i operadors estan fent per combatre la sequera, insistint que l’actual és la “pitjor sequera del darrer segle i la pitjor des que hi ha registres meteorològics”.

Com és aquesta nova infraestructura?

Dins de l’estratègia d’Aigües de Barcelona per estendre l’ús d’aigua regenerada com a solució davant d’episodis de sequera com l’actual, l’ETAP de Sant Joan Despí forma part d’un circuit que comença amb l’impuls de 1.500 litres/segon d’aigua regenerada des de l’Estació Regeneradora d’Aigua (ERA) del Baix Llobregat -situada al Prat de Llobregat-  aigües amunt del riu Llobregat fins a un punt, situat a Molins de Rei, on s’afegeix al cabal del riu en condició d’aigua prepotable. Vuit quilòmetres curs avall, aquesta aigua arriba al punt de captació de la planta potabilitzadora (ETAP) de Sant Joan Despí, amb la qual cosa l’aigua torna a entrar en el procés de tractament i potabilització per enviar-la posteriorment a la xarxa de distribució amb total garantia.

Sequera Aragonès nova instal·lació ETAP Aigües Barcelona / Foto: Carlos Baglietto
Detall de les noves canonades que permetran optimitzar l'ús de l'aigua / Foto: Carlos Baglietto

La nova instal·lació permet connectar directament l’aigua d’origen subterrani de l’aqüífer del Llobregat amb la línia de tractament d’ozonització i filtres de carbó actiu. Aquesta actuació permet separar totalment l’aigua d’origen superficial de la d’origen subterrani en el procés de tractament de la planta, reservant les etapes d’ultrafiltració i osmosi inversa per al tractament de l’aigua del riu, i la línia de tractament d’ozonització i filtres de carbó actiu per a l’aigua d’origen subterrani. A més, per garantir que aquesta aigua subterrània es pugui tractar als filtres de carbó de la planta sense que aquests perdin efectivitat de manera accelerada, s’ha renovat el material filtrant dels filtres de carbó.

Això permetrà seguir complint amb els estàndards que marca la legislació vigent, sense que la situació de sequera, que comporta menor disponibilitat de l’aigua, afecti la seva qualitat. Per tant, amb aquesta nova actuació, el sistema de tractament a l’ETAP de Sant Joan Despí tindrà major resiliència i robustesa, tenint en compte que partim d’un context en que l’aigua superficial requereix un tractament més robust, com la ultrafiltració i l’osmosi inversa, per poder ser potabilitzada. Fins aquest moment, l’aigua superficial i la subterrània, provinent de l’aqüífer del Llobregat, es barrejaven a la planta i es derivaven per igual cap a la línia de tractament per ultrafiltració i osmosi inversa i cap a la línia de tractament per ozonització i carbó actiu. Per tant, a partir de dilluns es podrà aprofitar tot el cabal del riu Llobregat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!