Coincidint amb el 8-M, Dia Internacional de les Dones, el Consell de Ministres ha aprovat el tercer pla estratègic d'igualtat efectiva entre dones i homes. La seva vigència serà del 2022 al 2025 i preveu una inversió "històrica" de fins a 20.319 milions d'euros, cinc vegades més que el pla d'igualtat anterior, caducat el 2016. L'ha presentat avui la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que ha defensat que suposa un "pas molt important" i que permetrà que "totes les dones tinguin garantits els seus drets", situant el feminisme com una "política d'Estat". L'executiu central ha també aprovat una declaració institucional en solidaritat amb les dones ucraïneses i russes que pateixen els efectes de la guerra.

Aquest pla estratègic, elaborat per l'Institut de les Dones i que s'ha treballat amb tots els ministeris, busca impulsar polítiques públiques feministes de forma transversal, en totes les administracions i departaments. Els seus pilars principals són quatre: el bon govern per avançar cap a formes de fer i decidir més inclusives (59 milions); el repartiment just de la riquesa, el temps i les tasques de cures (18.461 milions); la supressió de totes les formes de violències masclistes (972 milions), i la garantia dels drets efectius per a totes les dones (826 milions). En total hi haurà 20 línies de treball, 49 objectius específics i 141 objectius operatius.

 

Fins al 91% d'aquest pressupost, corresponents al segon eix, anirà destinat a bonificacions a la contractació, prestacions de maternitat o complement de rendes. Vol ajudar a revertir les bretxes "més profundes", com la salarial i de les pensions, però també "dignificar" les condicions de les treballadores "més precàries". El pla també inclou l'ampliació de l'educació 0-3 anys i tota una sèrie de mesures per a atendre diversos col·lectius específics, com les joves, les migrants, el col·lectiu LGBTI o amb diversitat funcional, "les grans oblidades".

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Irene Montero s'ha felicitat perquè aquesta iniciativa és capdavantera tant a Europa com als "països més avançats" en matèria d'igualtat. Ha defensat que aquest pla d'igualtat "converteix el feminisme en una qüestió d'Estat" desplegant les eines per a "remoure" qualsevol desigualtat. "La igualtat estarà en el centre de tots els eixos d'acció de l'executiu", subratllen des del Ministeri d'Igualtat. L'anterior pla, dotat amb 3.126 milions d'euros, va deixar de tenir vigència el 2016, fa sis anys.