Minuts després de publicar la tesi del president Pedro Sánchez, ja disponible al portal Teseo, el govern espanyol ha exigit a l'oposició que demani disculpes. "Toca que demanin disculpes al president", ha assegurat la portaveu Isabel Celáa en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres. En aquest sentit, ha denunciat una campanya del PP i Ciutadans per "abatre" l'executiu amb unes acusacions que "no tenen res a veure amb la realitat".

Després de la reunió de l’executiu, i després de fer pública la tesi de Sánchez a Internet, la portaveu ha assegurat que el president espanyol està “fort, ferm i amb la convicció que el seu cas s’ha muntat per fer soroll i abatre el govern”. Ha defensat que la tesi va passar pel procediment habitual, i que ha estat passada per dos programes de software especialitzats per detectar plagis. Sánchez ha estat "atacat i assetjat per les forces de l'oposició", ha lamentat.

Davant de tot això, Celáa ha instat els mitjans de comunicació que han acusat Sánchez de plagi a rectificar. “Un mitjà de qualitat accepta aquestes qüestions”, ha etzibat. “Un mitjà que diu que té 144 anys d’història valuosa hauria d’estar a l’altura i rectificar quan s’ha equivocat”, ha assegurat en referència al diari ABC.

La Universitat Camilo José Cela va confirmar aquest dijous que el procés d'avaluació de la tesi es va dur a terme amb "normalitat". Així ho han assegurat en una nota informativa distribuïda als mitjans de comunicació, una nota a la qual s'ha aferrat la ministra.

La portaveu espanyola ha aprofitat per carregar contra Ciutadans, que va canviar l'assumpte d'una pregunta a la sessió de control al govern espanyol que anava sobre Catalunya per preguntar sobre la tesi. També ha assenyalat la presidenta del Congrés, la popular Ana Pastor, per permetre que se saltés el reglament. Ha recordat que “és la primera vegada que Espanya té un president del govern que és doctor”.

Finalment, Celáa ha defensat l'"exemplaritat" de l'exministra de Sanitat, Carmen Montón, que va dimitir aquesta setmana. “A una persona no se li pot treure l’honra per una actuació que va tenir lloc fa vuit anys i no sabem en quines circumstàncies”, ha sostingut. “Sempre la recordarem com una excel·lent ministra”, ha conclòs.

Burofax als mitjans perquè es retractin

A més, Sánchez ha enviat aquest divendres un burofax a l'ABC, El Mundo i Okdiario on els exigeix que es rectractin en la informació sobre les possibles irregularitats de la seva tesi. 

El diari ABC va publicar aquest dijous a portada que Sánchez va copiar paràgrafs sencers d'altres autors en la seva tesi, mentre que El Mundo ha difós aquest divendres una informació que apunta al tribunal que va qualificar el treball amb una nota de 'cum laude' format per "afins i novells". Per la seva banda, Okdiario ha indicat que un investigador del Ministeri d'Indústria va ser el veritable autor de la pràctica totalitat del treball acadèmic de Sánchez.

En cas de no retractar d'aquestes informacions, el també secretari general del PSOE adverteix que es reserva el dret a emprendre les accions legals que consideri.