La confrontació ja és una pantalla passada. Almenys ho és ara per ara, a l’espera que es constitueixi la mesa de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. Ja aquest dimecres, durant la primera sessió de control al govern de coalició, Pedro Sánchez i Gabriel Rufián han evidenciat l’alto el foc. A la tarda, el cap de files d'ERC ha tingut un altre cara a cara, en comissió del Congrés, amb la vicepresidenta Carmen Calvo. La mà dreta de Sánchez ha volgut deixar un lema per a la nova etapa: “Haurem de parlar tots amb tots i de tot. Això és fer política”.

Carmen Calvo ha estat la primera dels 22 ministres a comparèixer en comissió davant del Congrés dels Diputats. Des de la sala constitucional, ha defensat la via del diàleg, malgrat la complexitat: “Només hi ha una manera d’aplanar la situació a Catalunya, només hi ha una solució possible: trobar camins acordats, segurs jurídicament i legítims políticament”. Si bé serà difícil, la dirigent socialista ha deixat clar que el diàleg és “l’únic instrument eficaç”.

Durant la seva intervenció, el cap de files d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha tornat a exhibir sintonia amb el nou govern espanyol. Ha recollit el guant de “parlar de tot” per a dir que aquesta “ha de ser la base de tot” perquè ni una part ni l’altra desapareixeran del tauler polític. “Estem obligats a reconeixe’ns i dialogar des del respecte institucional mutu. Venim de temps molt foscos”, ha advertit el dirigent republicà, que ha admès que sona una música diferent. Només ha reclamat que no hi hagi línies vermelles: “Es donen les circumstàncies i el context per a intentar retornar el conflicte polític a la política”.

En la seva rèplica, Carmen Calvo ha reiterat el “parlar de tot”, però amb matisos. “En democràcia es pot parlar de tot, però no es pot fer tot”, ha assegurat després la vicepresidenta espanyola. Tot i així, ha recordat que les lleis diuen el que es pot fer i que, a través dels mecanismes previstos, també es poden canviar les lleis per fer coses que inicialment no estaven previstes. Més enllà d’aquest terreny d’ambigüitat calculada, ha admès que ni l’independentisme ni ells desapareixeran. S’ha aferrat a una frase de Rufián, dient que no es pot “imposar” una República ni una autonomia amb el 50% en contra, per a deixar-li un missatge: “Està bé que digui que no té base social. És un bon principi que caminem tots en aquests canvis de registre”.

JxCat li demana “valentia política”

En nom de JxCat, el diputat Jaume Alonso-Cuevillas ha desitjat a Calvo que “la seva llista de bons propòsits sigui sincera” i que “tinguin la valentia política i jurídica per a tirar-les endavant”. En aquest sentit, el també advocat l’ha advertit que la dreta però també “altres poders de l’Estat” estan demostrant que no ho posaran fàcil. El jurista ha defensat que la Constitució espanyola vigent “permet un amplíssim marge d’interpretació” i que és una “qüestió de supervivència” per a l’executiu de coalició.

Nul·litat de la sentència de Companys

Durant la seva compareixença, la vicepresidenta primera ha confirmat que tenen previst declarar la “nul·litat i il·legitimitat” dels tribunals i sentències franquistes, fet que inclouria la que va condemnar a mort el president Lluís Companys. Ha estat una de les principals reivindicacions d’ERC en l’àmbit de la memòria històrica. Fonts republicanes assenyalen que això va tancar-se en reunions privades amb el PSOE aquest dimarts al Congrés.