El senador d'EH Bildu Jon Iñarritu va presentar, el passat mes de març, una sèrie de preguntes sobre les concentracions que es van produir el passat setembre a les portes de diverses comissaries i casernes per acomiadar els agents de Guàrdia Civil i policia espanyola que anaven a Catalunya en motiu del referèndum de l'1 d'octubre. 

Iñarritu demanava saber "quantes concentracions i manifestacions de comiat que reunissin més de 19 persones hi va haver" i quantes d'aquestes havien estat prèviament comunicades. En la mateixa línia, el senador pregunta en quines d'aquestes trobades es van identificar participants i quants "expedients sancionadors es van obrir per les concentracions no comunicades prèviament".

Finalment, el d'EH Bildu volia saber si en les concentracions, popularment conegudes com les de l'a por ellos, hi van participar membres "de les Forces i Cossos de Seguretat i/o militars" i si en el cas que ho fessin "s'ha iniciat algun procediment disciplinari per aquest motiu".

Ara, Iñarritu ja té la resposta del Senat, una resposta de només cinc línies que indica el següent: "En relació amb les qüestions plantejades per vostè, s'informa que dins l'àmbit territorial atribuït a la Policia Nacional entre els dies 25 i 29 de setembre de 2017, es té constància  de concentracions a Cadis, Còrdova, Vigo i Pontevedra. Aquestes dos últimes van ser comunicades prèviament pels convocants de la mobilització. En cap de les dues hi va haver incidents".

La resposta del govern espanyol no ha acabat de satisfer Iñarritu que en una piulada ha resumit en tres punts el que n'ha extret: que només els consten quatre concentracions, que es confirma que no totes estaven autoritzades i que no els aplicarà la "ley Mordaza".

De fet, els crits d'a por ellos no només els protagonitzaven els ciutadans unionistes mentre acomiadaven els agents; poc després del referèndum es va fer públic un vídeo on es pot veure els agents de la Guàrdia Civil  de Huelva dins l'autocar mentre es desplaçaven cap a Catalunya, cantant "a por ellos". En el vídeo també es pot veure com mostren banderes espanyoles i canten l'himne.