El govern espanyol sabia des de fa aproximadament un any que el Grup de Treball de l'ONU sobre Detencions Arbitràries estava preparant un informe sobre la situació dels presos polítics, segons ha avançat VozPópuli.

En el mateix informe es detalla que el 8 d'agost del 2018 el Grup de Treball de les Nacions Unides va demanar a l'executiu espanyol que es pronunciés sobre la causa. Tot i que la Moncloa tenia dos mesos per contestar, va acabar demanant una pròrroga que se li va concedir fins al 8 de novembre. 

Així doncs, segons aquest diari, Espanya va respondre l'últim dia del termini per emetre la primera queixa sobre la forma de treballar d'aquest grup de treball, el qual recull les crítiques espanyoles i investiga si va haver-hi violència en els casos pels quals s'acusa Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

"En la seva resposta, el govern espanyol va oferir informació sobre el procés independentista, però no es va presentar informació sobre accions concretes dels acusats que puguin haver involucrat violència i, per tant, constituir conforme al dret aplicable, inclòs el dret internacional", s'indica a l'últim informe.