El decret contra la República digital, el famós 155 digital, no es derogarà. Així de clar ho ha deixat la vicepresidenta tercera espanyola, Nadia Calviño, en la sessió de control al Congrés d’aquest dimecres. En resposta a Laura Borràs, la ministra d’Economia ha defensat que encaixa “perfectament” en l’ordenament legal espanyol i europeu. Malgrat tot, i després de descartar-ne la derogació, l’executiu de coalició deixa la porta oberta a “millorar el text” durant aquesta legislatura.

En la seva pregunta al govern espanyol, la portaveu de JxCat ha denunciat com va aprovar-se el decret, “a les braves” i per la Diputació Permanent, i ha advertit que set articles podrien ser inconstitucionals. “Permet espiar i tallar qualsevol comunicació sota el concepte genèric d’ordre públic que fan servir molts règims autoritaris”, ha denunciat Laura Borràs, que ho ha comparat amb països com la Xina o Turquia. “Deroguin i presentin un nou projecte de llei compatible amb un Estat democràtic desenvolupat”, ha reclamat. Li ha dit que aquesta és “una bona oportunitat per passar de les paraules als fets”.

Però el govern espanyol descarta aquest extrem. “El reial decret és perfectament conforme a l’ordenament legal del nostre país i europeu”, ha defensat Nadia Calviño. Li ha demanat a Borràs que “no inventi”, perquè “no es tracta d’espiar ni res per l’estil”. Ha recordat el context mundial i que cal “protegir-nos davant nous riscos”. Ara bé, argumentant que “aquest és el govern del diàleg”, ha deixat la “porta oberta a millorar el text”.