El govern espanyol no té al cap, el dia d'avui, indultar a Borràs. Ja ho va deixar caure el president de l'executiu Pedro Sánchez, en una roda de premsa des de la Xina, i aquest diumenge el digital The Objective el govern espanyol ha confirmat que no concedirà un indult parcial a Laura Borràs. Les fonts governamentals consultades pel digital expliquen que la negativa a concedir l'indult es deu a dues raons: en primer lloc, a la proximitat de les eleccions generals, la qual cosa podria generar crítiques en l'opinió pública, i, per altra banda, els delictes dels quals se l'acusa estan "relacionats amb la corrupció", la qual cosa fa impossible la concessió de l'indult.

El president del Govern, Pedro Sánchez, s'ha mostrat categòric sobre aquest tema durant una roda de premsa des de la Xina: "Es tracta d'un cas flagrant de prevaricació i de mal ús dels recursos públics". No obstant això, també ha indicat que serà "respectuós amb el procediment del nostre estat de dret" i que s'esperarà que diferents instàncies judicials es pronunciïn sobre aquest tema abans de prendre una decisió final. Els magistrats que van condemnar a Borràs van sol·licitar un indult parcial a l'executiu espanyol en considerar que la condemna imposada era excessiva i que no existia lucre personal en la seva actuació. No obstant això, l'executiu ha rebutjat aquesta possibilitat i ha tancat la porta a qualsevol mena d'indult, fins i tot parcial.

Les fonts de la Moncloa que cita el mitjà digital tanquen la porta completament a la concessió d'indult parcial: "Com indultarem a un condemnat per corrupció?". Borràs va ser condemnada aquest dijous a quatre anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació especial pels delictes de falsedat documental i prevaricació, quan dirigia la Institució dels Lletres Catalans (ILC). No obstant això, els mateixos magistrats van sol·licitar un indult parcial al govern espanyol en considerar que es tractava d'una condemna excessiva perquè no existeix lucre personal.

Sánchez demana "respectar procediment"

Sánchez, en una roda de premsa des de la Xina,  no es va mullar gaire preguntat per si el govern espanyol demanarà l'indult per Borràs i ha demanat "respectar el procediment". És important recordar que estem davant un cas flagrant de prevaricació i de mal ús dels recursos públics", ha opinat Pedro Sánchez al mateix temps que ha recordat que la sentència no és ferma i, per tant, "entenc que encara s'ha d'elevar al Tribunal Suprem, després s'han de pronunciar diverses instàncies de l'estat de dret i més tard ja es discutirà al Consell de Ministres", ha explicat sobre el procés que creu que seguirà la sentència. Pedro Sánchez ha volgut deixar clar que ell sí que té una opinió sobre el tema però que ha de ser "respectuós amb el procediment que marca l'estat de dret".

Quins són els possibles escenaris al Parlament? El més plausible

El panorama és incert al Parlament, on no se sap ben bé què ni quan passarà. L'opció que sembla més plausible és que encara que no hagi d'abandonar la cambra legislativa de Catalunya per ara perquè la sentència no és ferma, el cert és que hi ha els precedents de l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, i de l'exdiputat de la CUP, Pau Juvillà. Ambdós van ser condemnats per un delicte de desobediència i la Junta Electoral Central, sense disposar de la fermesa de les respectives sentències, va ordenar al Parlament retirar les seves actes i va expedir les credencials del següent diputat. En aquest context, un grup parlamentari pot dirigir-se a aquest òrgan per sol·licitar aquest tràmit i que Borràs no continuï com a parlamentària. Aleshores, la JEC estudia si es dona la situació d'inelegibilitat sobrevinguda. El mateix dijous, la dreta formada per Vox, Ciutadans i el Partit Popular ja van anunciar que emprendran aquesta via per intentar posar fi a l'etapa de la presidenta de Junts com a líder de l'hemicicle.