Quan pensem en l’imperi romà, molt probablement el primer que ens ve a tots al cap és la capital d’Itàlia. Una ciutat que preserva una mostra d’aquest període de la història, que s’ha resistit al pas dels segles. El Colosseu, considerat una de les set meravelles del món, és una parada obligatòria si visites Roma, així com d’altres indrets del municipi que conserven importantíssimes restes d’aquest imperi. Si bé Roma és un testimoni de què va ser aquest imperi en el seu moment, no és l’únic lloc del món que conserva autèntics tresors romans i potser mai t’hi has parat a pensar. Sense anar més enllà, has de saber que, des de Barcelona, pots volar a un destí més econòmic que, si ets un amant de l’imperi romà, et deixarà completament bocabadat.
📍 La impressionant vil·la romana conservada a Catalunya que has de visitar: un tresor únic
L’imperi romà va ser un dels més grans de la història, arribant a estendre’s per molts territoris europeus, però també de l’Àfrica i Àsia. La seva influència és evident en molts països actuals, on la presència dels romans va suposar un abans i després. Avui dia, encara és visible, per exemple, amb l’arquitectura: hi ha espais conservats que són joies de l’època romana. És el cas de Tunísia, un país del nord d’Àfrica que va ser conquistada pels romans després de les guerres púniques al segle II aC.
El destí econòmic ideal pels amants de l'imperi romà: 2 hores d'avió des de Barcelona
El seu passat converteix en Tunísia en un destí ideal per als amants de l'imperi romà, amb tots els jaciments que preserva. I, encara que pugui sonar molt lluny, realment està a l'altre costat del mar Mediterrani: des de Barcelona pots viatjar fins a la capital, Tunis, en avió, amb un vol directe de menys de dues hores. I un cop allà, veuràs que l'espera ha valgut la pena. Es tracta d'un país ple d'història, conservada en moltes de les seves ciutats. Si bé és un destí amb turisme internacional, principalment de creuers, no tothom s'endinsa per descobrir les meravelles ocultes del territori.
Segur que heu sentit a parlar del jaciment arqueològic de Cartago, que és parada obligatòria si visites el país. Declarat patrimoni de la humanitat per a la UNESCO el 1979, és un conjunt patrimonial que, en el passat, va ser una antiga ciutat púnica, destruïda pels romans, els quals també van reconstruir-la. Avui dia, es poden visitar les famoses termes d'Antoni, un amfiteatre romà, el santuari del Tofet, així com altres restes presents al Turó de Brisa. Totes aquestes restes es conserven molt a prop de la capital de Tunísia i, per això, són les més massificades.

Si busques més tranquil·litat, pots viatjar fins a Dougga, un autèntic tresor amagat a 1 hora i poc de Tunis que et transportarà al passat només de posar-hi un peu. I és que aquest espai, també patrimoni de la humanitat per la UNESCO, conserva monuments de les diferents civilitzacions que hi van passar, envoltat d'un paisatge verd que et deixarà captivat. Entre els tresors que s'hi pot visitar, hi ha el mausoleu líbic-púnic, els temples de Saturn i el Temple de Junio Caelestis. També cal mencionar l'impressionant teatre romà, que et permetrà explorar l'espai des de diferents punts de vista.

Cap al sud del país, i més a prop de la zona desèrtica, hi ha una altra autèntica joia de l'imperi romà que s'ha d'incloure en l'itinerari. Estem parlant de l'amfiteatre d'El Jem, el més gran de l'Àfrica i el quart del món. Construït el 238 dC, el monument es conserva en molt bon estat, fet que et permet descobrir-ne tots els secrets. La visita és totalment lliure i, amb l'entrada, pots accedir a tots els racons visitables, a diferència del Colosseu de Roma.

Tampoc ens podem oblidar de Sbeitla, una ciutat al centre de Tunísia, que preserva les restes d'una antiga ciutat romana, que més tard es va convertir en una capital bizantina. El capitoli, els banys públics, l'arc de triomf són alguns dels espais visitables, així com el teatre, l'amfiteatre i algunes fonts.

A banda d'aquests jaciments arqueològics, Tunísia compta amb un dels museus més grans del Mediterrani, que guarda peces de moltes cultures: el Bardo. Si viatges fins a la capital, no t'oblidis d'afegir-lo a l'itinerari i deixar-te perdre per les seves 34 sales, amb autèntics tresors com mosaics romans, precristians i cristians.
Viatjar a Tunísia: preus
El cost de vida a Tunísia, en comparació amb Catalunya, és molt més baix, fet que abarateix els preus de molts productes i serveis. Així, si viatges fins allà veuràs com el menjar, l'allotjament i el transport intern és molt assequible. Pel que fa als vols, segons el portal Skyscanner, el mes més econòmic per visitar Tunis és setembre, encara que t'avisem que és un mes calorós, sobretot a la zona del sud, pròxima al desert.